Archief

Aanpak niet-gereguleerd grondgebruik

De gemeente Westland is gestart met de aanpak van niet-gereguleerd gebruik van gemeentegrond door particulieren.

Vorig jaar heeft de gemeente een inventarisatie uitgevoerd naar het gebruik van gemeentegrond. Hieruit is gebleken dat er op diverse plaatsen stroken openbaar groen in meer of mindere mate door particulieren in gebruik zijn genomen.

Inwoners die gebruik maken van deze zogenoemde grondsnippers hebben deze week een brief gehad van de gemeente waarin zij geïnformeerd worden over de aanpak van het niet-gereguleerd gebruik van de gemeentegrond. Het gebruik van gemeentegrond varieert van het aanvullen van openbaar groen met eigen beplanting tot het volledig in gebruik nemen, bijvoorbeeld door het plaatsen van een schutting, heg of minicontainer.

Eind 2007 is het grondsnipperbeleid vastgesteld. In dit beleid is vastgelegd hoe de gemeente omgaat met grondsnippers, wanneer deze in aanmerking komen voor verkoop aan inwoners en hoe wordt omgegaan met onrechtmatig gebruik van gemeentegrond.

De gemeente Westland gaat de aanpak gefaseerd uitvoeren. Burgers die een grondsnipper in gebruik hebben ontvangen een brief met een kaartje van het stuk grond en worden verzocht om informatie te verstrekken over het gebruik van deze grondsnipper. Zij kunnen daarbij ook aangeven of zij het stukje grond wensen te kopen. Daarna wordt bekeken of dit mogelijk is.

Er is in de gemeente Westland niet veel openbaar groen. De gemeente vindt het daarom van belang dat hier zuinig mee wordt omgegaan, ook als het stukjes grond betreft die kleiner zijn dan 30 m2, de zogenaamde grondsnippers.

Een belangrijk uitgangspunt van het grondsnipperbeleid is dat zoveel mogelijk openbaar groen in de gemeente behouden blijft en dat slechts onder specifieke voorwaarden wordt overgegaan tot verkoop.

Categorieen:
Westland Algemeen