Glastuinders raken stroom niet kwijt
Het energiebeleid van zowel de netbeherende bedrijven als het kabinet bezorgt de glastuinbouw kopzorgen. Tuinders willen en kunnen aanzienlijk meer elektriciteit leveren, maar kunnen dat niet kwijt op het publieke net. De stroomproductie in de glastuinbouw is ruim 35 procent efficienter dan die van de gemiddelde energiecentrale.
Volgens LTO heeft de regering haar mond vol over verduurzaming, energiebesparing en schone energie, maar handelt ze daar niet naar. De glastuinbouw heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke en doelmatige producent van elektriciteit, die de stroomproductie nog fors kan opvoeren en wel op een aanzienlijk schonere wijze dan de grote energiebedrijven.De tuinders leveren nu al vijftien procent van de elektriciteit die de Nederlandse huishoudens gezamenlijk verbruiken. Dat kan circa 25 procent worden als ook veel van de overige bedrijven kunnen beschikken over een zogenoemde Warmte Kracht Koppeling-installatie.
Volgens Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland Ruiten is slechts een kleine wetswijziging nodig om de tuinders, die zeer efficient elektriciteit produceren, voorrang te geven. En als hij dan ook nog eens naar het convenant Schoon en Zuinig kijkt, waar ook LTO Glaskracht Nederland aan mee doet ziet hij mogelijkheden die het kabinet nu onbenut laat. Deze gang van zaken valt steeds moeilijker uit te leggen aan zowel de tuinders als de samenleving.