Archief

Integrale nieuwjaarstoespraken

Hieronder leest u integraal de nieuwjaarstoespraken van de burgemeesters van Westland en Maassluis, zoals woensdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie voorgelezen.

WESTLAND: BURGEMEESTER VAN DER TAK:

Dames en heren, goedenavond,

Mag ik u om te beginnen namens onze gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Westland een bijzonder goed nieuwjaar, een goed 2008 toewensen. Niet een jaar van meer gemak, meer gewin en meer genot, maar een jaar van gezondheid, geluk en groei; voor u allen en voor allen die u dierbaar zijn.

Bij het begin van een nieuw jaar gaat het om vooruit kijken. Maar ik ontkom er toch niet aan nog even terug te blikken op het jaar 2007.

En als je terugkijkt is maar één conclusie mogelijk: Westland is rijk aan goed ondernemerschap en barst van het talent. Mag ik u een opsomming geven.

2007 was natuurlijk met stip het jaar van het weergaloze succes van de musical De Kromme Jongens door Dario Fo.

In de glastuinbouw won de Dutch Flower Group de nationale Tuinbouw Ondernemersprijs en Plantenkwekerij Jan Valstar uit 's-Gravenzande ontving de Dutch Flower Award.

In de horeca werd Marco Westmaas van Elzenduin Beach uitgeroepen tot de 'belofte van het jaar' en werd Afdeling Westland de Beste Afdeling 2007 van Koninklijke Horeca Nederland.

Winnaars ook in het bedrijfsleven: Westland Energie Services werd uitgeroepen tot beste energieleverancier aan consumenten in Nederland, Bouwgroep Hofman Maasdijk kreeg het predikaat Hofleverancier, de Priva Campus ontving de titel Meest duurzame collectieve werkplek van Nederland en Heleen Valstar werd gekozen tot Dé vrouwelijke ondernemer van 2007.

Maar ook maatschappelijk hebben we toppers in huis: onze Buurtpreventie won de Veiligheidsprijs Haaglanden, Mary van Meurs werd de Leraar van het jaar in de categorie Voortgezet onderwijs, Wim van den Burg werd genomineerd voor De Helpende Hollander Award van 2007.

En dan heb ik het nog niet gehad over onze sporters die allerlei successen en kampioenschappen behaalden. Op allerlei gebied. Het zijn er teveel om op te noemen, maar zij worden in februari allemaal gehuldigd tijdens de Westlandse Avond van de Sportkampioenen.

Toch maak ik één uitzondering voor het dameshandbalteam van Van der Voort Quintus, want dat werd niet alleen voor de tweede keer achtereen nationaal en bekerkampioen, maar telde dit jaar ook Neerlands beste keepster (Peggy Viergever), de beste speelster (Maura Visser) en de beste belofte (Dorien van Wissen)

Dames en heren, vindt u ook niet dat dit de mensen, scholen en bedrijven zijn die het Westland máken?

Dan de glastuinbouw.

Het jaar 2007 was het jaar van de nationale veilingfusie. Bloemenveiling Aalsmeer mag zich nu ook FloraHolland noemen. Zo ontstond er gisteren een internationale gigant in de bloemensector van 4.000 medewerkers en 4 miljard omzet. Ik durf de stelling aan dat FloraHolland qua werkgelegenheid, economische betekenis en internationale uitstraling thuishoort in het rijtje dat hoort tot de top van het Nederlandse bedrijfsleven: Philips, Unilever, Akzo Nobel... FloraHolland.

2007 was ook het jaar van de verkoop van Westland Energie aan Essent.

Dat brengt mij meteen bij het dominante vraagstuk van de duurzame energielevering. Daarin speelt de WKK-problematiek een belangrijke rol.

Westlandse tuinders dreigen eind 2009 hun elektriciteit niet meer te mogen leveren aan het energienet.

Dit heeft grote nadelige gevolgen voor modernisering van de glastuinbouwsector die een belangrijke pijler vormt van de Nederlandse economie. Zo'n 60 miljoen euro schade per jaar.

Ik kan u toezeggen dat alle betrokken partijen tot het uiterste gaan om hier uit te komen.

En nu naar onze Westlandse samenleving. 2007: het was het jaar van het tragische overlijden van het echtpaar Kuijvenhoven in Monster. In Wateringen overleed een relatief jonge vader door een te grote hoeveelheid drugs, hij liet zijn vrouw en twee jonge kinderen achter.

De ontruiming in Honselersdijk. Twee mannen die in hun woning explosieven maken. Waarbij we de ingrijpende, maar uit een oogpunt van veiligheid onontkoombare, beslissing moesten nemen om een gebied met ruim 300 bewoners te ontruimen. Graag wil ik nog eens dank zeggen aan alle bewoners die hieraan zo begripvol hebben meegewerkt.

Het roept vragen op. Wat gebeurt er achter de voordeur? Wat gebeurt er allemaal in de huiselijke kring? Wat doen mensen elkaar aan?

Het is goed om eens bij onszelf te rade te gaan (want de overheid is daar niet de eerstverantwoordelijke voor) en ons af te vragen: wat voor waarden en normen gelden er nog in huiselijke kring, ten opzichte van elkaar, van de buren, van de naaste omgeving?

Dat brengt mij op de afgelopen jaarwisseling. Ook daar komen de waarden en normen naar voren. Maken we er met z'n alleen een groot feest van, of is slopen en vernielen het motto. Gelukkig heeft het overgrote deel van de Westlanders er een gezellig feest van gemaakt. Bij een klein deel overheerst de vernielzucht, vandalisme, hufterigheid.

Vóór de jaarwisseling had de politie al 75 keer proces-verbaal opgemaakt. Met oud en nieuw zijn 24 personen aangehouden, veel meer dan vorig jaar. De meesten ervan (13) waren minderjarig. Van molotovcocktails tot zelf gemaakte vuurwerkbommen aan toe. Al deze mensen worden voorgeleid aan de Officier van Justitie, waarbij in 1 geval supersnelrecht zal worden toegepast.

Er is weer veel vernield: abri's, lantarenpalen, verkeersborden. Wat opvalt is dat het merendeel van de telefooncellen is beschadigd. Ik zou vanaf deze plaats een oproep willen doen aan de KPN: waarom staan er nog telefooncellen op de openbare weg? Waarom niet die paar telefooncellen die nog nodig zijn plaatsen in openbare gebouwen, horecagelegenheden en dergelijke. Daarmee voorkom je een hoop ellende en schade.

Mijn welgemeende complimenten aan onze politie en onze brandweer, die zich weer maximaal en met grote deskundigheid hebben ingespannen voor en tijdens de jaarwisseling.

Dames en heren,

2007, onze gemeente Westland.

Het jaar van veranderingen binnen ons gemeentebestuur. Het vertrek van twee wethouders: Joop Gardien en Ewald van Vliet. Maar ook de snelle komst van twee nieuwe: Maarten van der Zwan en Bram Meijer. Ik wil ze graag in aanwezigheid van u allen complimenteren voor de snelle wijze waarop zij zich hebben ingewerkt in de vele en soms lastige dossiers. Ze hebben in korte tijd hun plaats in het college verworven, volwaardig en met een grote betrokkenheid. Dank is ook op zijn plaats voor de andere collega's binnen het college, Marga de Goeij, Theo Duijvestijn en Ben van der Stee. Zij zorgden ervoor dat de twee nieuwe wethouders zich snel thuisvoelden.

En in die dank wil ik zeker ook de gemeenteraad betrekken. De raad heeft loyaal gehoor gegeven aan de oproep om de twee nieuwe wethouders een inwerkperiode te gunnen.

2008, het nieuwe jaar. Waar gaan we mee op pad? Een vraag die we alleen kunnen beantwoorden vanuit onze kracht. Dat is ten eerste onze economische kracht, de glastuinbouw.

2008 wordt het eerste jaar waarin het kabinet Balkenende de Greenports, naast de mainports, in het Urgentieprogramma Randstad een nadrukkelijke plaats geeft. Daarbij gaat het om:

Versterken van de concurrentiepositie als wereldmarktleider

Verbeteren van het werk-, woon- en leefklimaat

Verduurzamen van energie- en waterinfrastructuur

Verbinden van de kust met het Groene Hart.

Onze Greenportvisie, die een doorkijk biedt naar 2020, is richtinggevend voor ons beleid. We hebben daarmee in korte tijd een positie op de landelijke agenda verworven. Onze inspanningen zijn niet voor niets geweest.

Maar onze economische kracht is niet het enige. De kracht van Westland is zeker ook onze persoonlijke betrokkenheid bij de samenleving.

Persoonlijke betrokkenheid typeert de tijdgeest. Het begrip burgerschap wint nog steeds aan betekenis. Westlanders nemen verantwoordelijkheid en helpen mee, bouwen mee aan de samenleving. Denkt u aan:

de Buurtpreventie (inmiddels meer dan 300 deelnemers),

SMS-Alert (8.000 deelnemers in Westland),

alle mantelzorgers, die hulp geven aan onze oudere en hulpbehoevende inwoners,

de vrijwilligers in verpleeghuizen,

de bedrijven die sportvereniging steunen,

de WestlandCruisers die helpen in Gambia,

Ik was kort geleden op bezoek bij een 101-jarige die zich uiterst lovend uitsprak over de wijze waarop hij via de Wmo hulp ontving.

Als ik zo met een Westlandse bril naar de samenleving kijk, dan is die samenleving socialer geworden. Maar met die zelfde bril zie ik ook dat er een ander Nederland is. Dat vitale functies in de samenleving bedreigd worden. Bij de overheid, waar een leegloop dreigt van goedgeschoolde medewerkers naar dure adviesbureaus. De gezondheidszorg, waar maatschappelijke organisaties liever alfahulpen dan verzorgenden inschakelen omdat dat een stuk goedkoper is. Overigens gelukkig bij ons nog niet.

Maar een negatieve ontwikkeling is ook dat onderwijzers en politieagenten kiezen voor een andere baan.

Als we dat soort vitale functies niet op orde houden, dan holt Nederland achteruit, dan verschraalt onze beschaving. Dan krijgen we steeds meer de achterkant van onze samenleving te zien.

Het zijn voor een belangrijk deel landelijke problemen die ook op nationaal niveau opgelost moeten worden.

Vanuit het Westland hou ik Den Haag dan ook een maatschappelijke spiegel voor: investeer in Nederland en de Nederlanders.

Zelf kunnen we veel doen om die verschraling tegen te gaan.

Daar heb je betrokken burgers voor nodig.

En ik zei het zojuist ook al: gelukkig kennen we in Westland het burgerschap nog volop, het is de basis voor onze levenskrachtige dorpen. Zoals de Engelsen het zo mooi noemen: de civil society.

Westland heeft een enorm potentieel aan mensen die het beste voor hebben met onze samenleving en daaraan ook daadwerkelijk willen bijdragen. Die hun handen uit de mouwen willen steken. Die het cement van onze samenleving vormen.

Die maatschappelijke betrokkenheid, die ontmoeting - van de kerk en de moskeevereniging tot de sport en de zorg, van corso tot musical - willen we verder borgen in een sociaal-maatschappelijke visie, een visie op het gebied van de vereniging van dorpen. Het maatschappelijke gezicht van Westland.

De visie zal ingaan op de kracht van Westland en hoe we die sociale motor sterker kunnen maken.

Het gaat dus over mensen, niet over stenen. Mensen die gezamenlijk de Westlandse samenleving zijn en de maatschappelijke organisaties die daarbij een voorhoede vormen. Vragen zijn dan:

•twat is er voor nodig om Westland, waarmee het op veel terreinen goed gaat, ook in 2020 een gemeente te laten zijn waar Westlanders zich thuis voelen,

•tHoe kunnen we burgerschap inzetten, in al de vormen die we kennen:

•tde verantwoordelijke burger, die initiatief neemt in de buurt;

•tde zorgzame burger, die als vrijwilliger andere burgers verzorgt;

•tde fatsoenlijke burger, die hufterigheid in de openbare ruimte tegengaat;

•ten met de beraadslagende burger, die inspreekt en stemt en die daarmee bijdraagt aan de legitimiteit van het overheidsbeleid.

En: wat kan het gemeentebestuur - de gemeenteraad en het college -bijdragen aan de gewenste ontwikkelingen?

Waar we voor moeten waken... is dat zo'n visie ook een keerzijde krijgt.

In z'n meest negatieve vorm kan het ook ontaarden in het blijven steken bij eigenbelang, bij het 'eigen ik', bij cliëntelisme. Ik zie soms dat er een neiging bestaat om daar aan toe te geven.

Politiek bedrijven en besturen is géén 'u vraagt en wij draaien', geen Rad van Avontuur. Niet vandaag zus en morgen zo. Het gaat om visie, lef en aan de slag gaan. Burgers mogen van de politiek verwachten dat ze luistert, maar de politiek hoeft niet klakkeloos te gehoorzamen. Juist van de overheid mag de burger verwachten - nee, eisen - dat deze haar rug rechthoudt en tegen de stroming van het eigenbelang en cliëntelisme durft in te gaan. Dat ze zich niet laat leiden door de waan van de dag of degene die het hardste roept.

Júist in het belang van die samenleving betekent het in het openbaar bestuur dat je ook 'nee' moet durven zeggen en - als dat nodig is - ook durven vol te houden.

Het gaat niet om het individuele belang of een groep inwoners, maar om het belang van het Westland in zijn geheel. Dáármee maken we Westland sterker.

Dames en heren,

Een nieuw jaar ligt voor ons. We beginnen aan het vijfde levensjaar van de gemeente Westland. Een jaar waarin we daadkrachtig verder willen gaan. Een jaar vol met uitdagingen en kansen. Laten we die uitdagingen aangaan en de kansen die er zijn grijpen.

Aan de slag!

Ik wens u een heel goed 2008 toe.

=================

MAASSLUIS: BURGEMEESTER KARSSEN

Dames en heren,

Graag wil ik u allen, mede namens mijn echtgenote Magda, een zeer voorspoedig, gelukkig en gezond 2008 toewensen.

De start van het nieuwe jaar verliep helaas niet zoals ik gehoopt had. Toch weer brand, toch weer onverantwoord gebruik van vuurwerk. Het resultaat is desastreus. De dependance van de scholen Ichtus en De Regenboog is verwoest. Dat heeft een geweldige impact. Voor de kinderen die daar naar school gaan, voor de leerkrachten, die zo maar ineens hun didactisch materiaal, moeten missen, Zijn wij nou echt niet in staat zulke domme en verwoestende handelingen te keren? Ik heb daar heel veel moeite mee. Gelukkig kan ik u wel melden dat in goed overleg met de andere scholen is gezorgd voor een tijdelijke opvang. De kinderen kunnen maandag dus toch naar school.

Vanavond wil ik niet alleen terugkijken, maar ook vooruitkijken.

Het gemeentebestuur heeft bij wijze van uitnodiging voor deze Nieuwjaarsreceptie een nogal bijzondere kaart gestuurd. Het is een reproductie van een fraaie aquarel van onze eigen kunstenaar Judith Mokoginta-Heinecke. U ziet een vrouwenfiguur, duidelijk hoogzwanger, die vooruit kijkt. Als u goed kijkt, ziet u ook bekend terrein: haar gewaad lijkt verdraaid veel op de plattegrond van onze stad.

De tekst op deze bijzondere nieuwjaarskaart, het wordt vast een collectorsitem, luidt:

"Een vrouwenfiguur, kijkend naar de Waterweg

Vol verwachting van het nieuwe jaar dat komen gaat

Zich van haar uiterlijk bewust

In haar hand koestert ze een eeuwenoud juweel".

In het jaar dat achter ons ligt, kwam er beweging in veel projecten die al lange tijd in de steigers stonden. Het college heeft 2008 daarom ook het motto meegegeven van "Stad in Beweging".

We liggen goed op stoom en de gemeenteraad is bereid belangrijke beslissingen te nemen. We zijn dit jaar in maart al weer op de helft van de zittingsperiode van dit college, een moment dat wij ook nadrukkelijk willen markeren door een "midterm- review " uit te brengen.

"Beweging" betekent dat er iets gebeurt, dat er activiteiten zijn, dat er dingen tot stand komen. In onze stad betekent dat: "Samen bouwen aan een stad waar het goed wonen is, voor jong en oud ".

Wat bedoelen we eigenlijk met "goed wonen "?

-teen veilige en aangename woonomgeving

-tgoede, vooruitstrevende, voorzieningen

-teen breed woningaanbod

Bouwen aan een veilige woonomgeving

De veiligheid in onze stad zal ook in 2008 top-prioriteit blijven behouden. Het afgelopen jaar heeft laten zien dat bij ongewenste situaties in wijken en het centrum van de stad, de keuze voor een scherpe repressie middels harde handhaving van de openbare orde goed heeft gewerkt. De inzet van onze wijkpolitie en de ondersteuning vanuit het district Waterweg-Noord is de veiligheid in onze stad ten goede gekomen. Het blijkt echter wel dat die aandacht blijvend gegeven moet worden. Er zijn goede resultaten geboekt, zeker bij jongerenoverlast, ook door onze inzet van actieve jongeren- werkers in de wijken. Het college zal deze weg in 2008 voortzetten en weet zich hierbij nadrukkelijk gesteund door de gemeenteraad. Het is wel te betreuren dat een kleine maar harde kern jonge criminelen de beeldvorming over Maassluis en de beeldvorming van hun eigen 'komaf' negatief beïnvloedt. We moeten er in 2008 met elkaar hard aan gaan werken dit negatieve om te draaien in het positieve. Daar heb ik iedereen bij nodig, zeker iedereen die zich met jeugd bezig houdt; het onderwijs, de sportverenigingen, de kerken en de moskeeverenigingen. Want, dames en heren, Maassluis heeft zo veel kansrijke en positieve jongeren in huis, het is onze eigen jeugd, het zijn allemaal Maassluizers. Het verschil is dat de wieg van de ene vader of moeder in Maassluis, Rotterdam of Brabant heeft gestaan, en die van de andere in Groningen, al Hoeceima , Keyseri of misschien wel in Amsterdam.

Maar laten wij in 2008 trots zijn op onze jongeren, want zij zijn onze toekomst.

Bouwen aan goede voorzieningen

Goede voorzieningen horen bij "goed wonen". Maassluis heeft veel te bieden, zeker voor een stad van ons formaat. Op het gebied van sport en recreatie is er een groot en goed aanbod, het kan altijd nog mooier, maar het moet ook betaalbaar blijven. Onze jongeren, maar ook de ouderen kunnen zich naar sportief uitleven. Dat geldt ook voor het onderwijs. De tweede Multi Functionele Accommodatie aan de Parkrand is in aanbouw genomen. Hierin zijn wij echt vooruitstrevend. Dat zijn wij zeker ook bij de totstandkoming van het nieuwe WMO-beleid. Het Rijk legt de verantwoordelijkheden terug bij de gemeenten. Dit geeft nieuwe verantwoordelijkheden voor ons als lokale overheid, maar betekent ook veel voor vrijwilligers en mantelzorgers. We hebben er hard aan gewerkt om deze nieuwe verantwoordelijkheid in te vullen, samen met instellingen, organisaties en burgers. Er ligt inmiddels een ambitieus plan en vanaf 2008 gaan we hard werken aan de uitvoering hiervan. Omdat vrijwilligers en mantelzorgers zo'n belangrijke rol spelen in onze samenleving, zetten we nadrukkelijk in op het ondersteunen van deze mensen. Ook een prachtige nieuwe ontwikkeling is de start van de eerste woonservicezone Vloot-Schutsluis. Daar ontstaat een woonkwadrant met extra voorzieningen op het gebied van zorg en welzijn.

Bouwen aan de toekomst betekent ook: vaart in de woningbouw

In 2007 is de eerste nieuwbouw in de Burgemeesterswijk opgeleverd. Dat geeft een belangrijke impuls aan het nieuwe imago van de wijk. In 2008 zal de aanleg van het centrale park en de zojuist genoemde Brede School de aandacht vragen. De politiek zal knopen moeten doorhakken over de 2e fase van de Burgemeesterswijk. Wie nu wandelt in Hof Zuid zal zich verwonderd afvragen; loop ik in Maasluis of droom ik? Het verschil met vroeger is enorm. Maasluis straalt met dit enorme proces -1400 woningen saneren, vernieuwen en opbouwen- een enorme kracht uit. Er wordt in ons land over dit soort complexe processen veel gepraat en gediscussieerd , wij doen het gewoon en het resultaat mag er zijn. Dat in december 2007 de eerste paal op het Balkom is geslagen stemt tot grote tevredenheid. Dat gebeurde te midden van vrijwel alle kopers van de ruim 150 koopwoningen die in aanbouw zijn genomen. Wat een enthousiasme onder die nieuwe bewoners van het Balkon. En daar gaat het tenslotte allemaal om: wonen in een prettige en veilige woonomgeving . De grote uitdagingen voor 2008 zijn zeker de realisering van de plannen voor Koningshoek, de voortgang in de plannen voor de Dijkpolder, waar bij het laatste de ontsluiting van de nieuwe wijk een prominente plaats in de besluitvorming zal krijgen. Een mooie opsteker voor het nieuwe jaar is het feit dat onze gemeente op de klimaatkaart van Milieu Defensie, waarop de Nederlandse gemeenten de maat wordt genomen van hun milieubeleid, bij de top behoort. Dat is zeker vooruitstrevend, ook in het milieubeleid moeten wij voorop blijven lopen.

Op eigen kracht

Als u al deze plannen nog eens even op u laat inwerken, dan zult u zich realiseren dat hiervoor veel inzet en middelen nodig zijn. Onze gemeente doet dit samen met haar partners: de woningcorporatie Maasdelta en de marktpartijen en verder geheel op eigen kracht. Maassluis krijgt geen Grote Steden Geld, Maassluis krijgt geen Vogelaar-geld. Onze enige externe bronnen zijn: ISV- en Stadsregio geld, schaars geld dat wij moeten delen met de 15 andere gemeenten van onze regio.

Toch zetten wij stug door en kunnen wij resultaat laten zien. De problematiek van de 40 kwetsbare wijken in Nederland is herkenbaar want ook Maassluis wordt dagelijks geconfronteerd met precies dezelfde problemen. Ik krijg wel gevoel dat de regering zich te sterk focust op de problematiek in de grote steden en dat daardoor de middelgrote steden hun eigen boontjes maar moeten zien te doppen. Maassluis loopt hier niet voor weg, maar wordt wel geconfronteerd met de grote financiële consequenties van dit rijksbeleid. Ik vind dit onrechtvaardig en vind dat 'Den Haag' hier te weinig aandacht aan besteedt.

Maar, dames en heren, daarom wij mogen wel trots zijn op onze stad en haar inwoners. Samen maken wij Maassluis en samen moeten wij daar in 2008 ook hard aan blijven trekken.

Chapeau

Dames en heren, u weet dat het de laatste jaren de gewoonte is dat ik tijdens deze nieuwjaarsreceptie een "Chapeau "uitreik, een "petje af" voor een persoon die zich in het afgelopen jaar enorm heeft ingespannen om Maassluis op de kaart te zetten.

Na Luuk Vroombout, Marijke Sentgens en Roger van der Kraan wil ik ook graag dit jaar "Chapeau" zeggen die iemand die het hele jaar door in de weer is geweest voor Maassluis en met name voor het promoten van onze stad. Wij zien het zelf soms niet meer zo goed, maar we hebben natuurlijk veel moois in huis. De schoonheid op de prent van Judith Mokoginta. Koestert niet voor niets "het eeuwenoud juweel", u raadt het al, dat is onze historische binnenstad. Daar is in 2007 veel te doen geweest, allerlei ondersteuning middels stichtingen en adviesgroepen kwam boven water; een danktank, een steunpunt. Het promoten van de Binnenstad stond echt centraal. Maar u weet allemaal: met alleen praten kom je er niet, er moet dan ook wat gebeuren.

En dat gebeurde. Het gonsde al een beetje, het gerucht werd sterker en sterker, er was wat nieuws bedacht, een klantenbinder van jewelste. "Dat lukt nooit"zeiden de sceptici, die winkeliers krijgt niemand op één lijn. De Stichting Koopcentrum de Binnenstad zette het beste in wat ze hadden; charmant, vasthoudend, scherp, enthousiastmerend en overtuigend. Met de Binnenloper legt de binnenstad een rode loper uit voor haar klanten.

Wie anders verdient dit jaar de Chapeau? Geen twijfel, de eer komt toe aan Cocky Berrevoets.