Archief
WOS Media 1

WOS Media 1

Scheidsrechtersprobleem Ondo: club riskeert geldboete en puntenaftrek

Korfbalvereniging Ondo kampt met een acuut scheidsrechtersprobleem. De club uit 's-Gravenzande moet dit seizoen scheidsrechters leveren voor 132 wedstrijden bij andere verenigingen. Ondo weet nu al dat zij daar waarschijnlijk niet in gaat slagen en riskeert een geldboete en mogelijk zelfs puntenaftrek.

Korfbalbond KNKV wil dat elke club met wedstrijdteams scheidsrechters levert om wedstrijden van andere verenigingen te fluiten. Het aantal scheidsrechters is afhankelijk van het aantal wedstrijdteams. Vorig jaar moest Ondo 123 wedstrijden fluiten, maar kwam de club 34 duels te kort. Daardoor kreeg zij een forse geldboete.

Dit jaar wacht hetzelfde probleem. Tijdens de eerste helft van de veldcompetitie is er zelfs zo weinig gefloten, dat Ondo meer dan alleen een geldboete riskeert, aldus het bestuur in een noodoproep aan de leden. "Als we dit seizoen doorgaan zonder veranderingen, zullen Ondo 2 én Ondo 3 volgend jaar met vijf wedstrijdpunten minder aan de competitie beginnen."

Situatie bij andere regionale clubs

Andere clubs in onze regio kunnen het aantal te fluiten wedstrijden over het algemeen nog wel bemensen. Zo krijgt ckc Maassluis dit seizoen 'slechts' 67 wedstrijden toegewezen. "Normaal gesproken zouden wij net ons totaal halen. Echter door een blessure van één van onze vaste scheidsrechters halen we het aantal net niet", zegt bestuurslid Gerda van Buren.

ODO in Maasland redt het nu nog wel, al ontstaat mogelijk komend voorjaar een klein probleem, als de C1 en D1 van die vereniging naar de wedstrijdklasse gaan. Voorzitter Jaap van Vliet: "Uiteraard wegen de sportieve ambities van de verenigingen zwaarder dan het maximum aantal scheidsrechters dat je als vereniging kunt leveren."

Landelijk probleem

Toch spelen de problemen spelen niet alleen bij Ondo, weet Bart Versteegen, bestuurslid Technische Zaken bij Valto in De Lier. "Er is te zien dat er een landelijk probleem is om scheidsrechters te leveren in de tweede, derde en vierde klasse (senioren) en scheidsrechtersbeurten worden regelmatig teruggegeven door de bond aan verenigingen, die hiermee verantwoordelijk zijn voor het aanstellen van een scheidsrechter. Clubscheidsrechters moeten daarmee dus teams van hun eigen vereniging fluiten."

Versteegen mag zich gelukkig prijzen met de scheidsrechtersgroep die in De Lier beschikbaar is. Die zijn actief op alle niveaus: van de Korfbal League tot aan de lagere wedstrijdklassen. "De afgelopen twee jaar heeft Valto een boete ontlopen en heeft het zelfs andere verenigingen kunnen helpen."

Dat laatste gebeurde voorheen overigens geregeld in onze regio via een samenwerkingsverband tussen Ondo, Excelsior Delft, Valto, Avanti, Dijkvogels en ODO. Alle te fluiten wedstrijden van die verenigingen werden bij elkaar opgeteld. "Maar daar is op een gegeven moment de lucht uit gelopen toen er structureel verenigingen van dit verband profiteerden en zich niet inspanden om de leveringen te verbeteren", weet Van Vliet (ODO).

Nog twaalf scheidsrechters nodig

Uit dat samenwerkingsverband kan Ondo dus niet meer putten. En dus hoopt het bestuur op nieuwe aanwas, om een hogere boete te voorkomen. "Om de magische grens van 132 wedstrijden te halen, hebben we minimaal twaalf scheidsrechters nodig die elk eens in de maand een wedstrijd buiten de deur fluiten."