Archief
Hoogheemraadschap van Delfland

Hoogheemraadschap van Delfland

Het Westland behoed voor een overstroming

Het had weinig gescheeld of ook een groot deel van het Westland was op 1 februari 1953 onder water gelopen.

In de vroege morgen van zondag 1 februari dreigde de smalle duinenrij bij slag Beukel ('s-Gravenzande) door te breken. Willem Jongman (van het Hoogheemraadschap van Delfland) was een van de eersten die alarm sloeg. De beelden uit het Polygoonjournaal laten zien hoe groot de bres was die de storm had geslagen.

Vrijwilligers gezocht

Het Hoogheemraadschap van Delfland riep inderhaast een dijkleger bijeen en stuurde een dorpsomroeper naar 's-Gravenzande om vrijwilligers op te roepen te komen helpen. De kerkdienst in de Zuiderkerk werd onderbroken en alle aanwezige mannen werden opgeroepen te gaan helpen bij slag Beukel. De vrouwen gingen naar huis... bidden.

Ruim honderd Westlandse mannen (voornamelijk 's-Gravenzanders), gewapend met kruiwagens, duizenden zandzakken en zeil, hebben vervolgens met man en macht en onder barre omstandigheden gewerkt om de geslagen bres in de duinen met zandzakken te dichten.

Wie waren die mannen, die helden?

In de archieven is geen lijst met namen van deze Westlandse redders bewaard gebleven. Het Historisch Archief Westland heeft eerder een oproep gedaan en gezocht naar deze mannen. En heeft er ruim zestig gevonden. Zie de namenlijst aan het slot van dit artikel.

Iets meer dan honderd vrijwilligers gingen zandzakken vullen en sjouwen. Hoogheemraadschap van Delfland

Een doorbraak kon worden voorkomen

Dankzij de inzet van het vrijwillige dijkleger heeft men een doorbraak van de duinen weten te voorkomen. Maar het was nog wel even spannend toen de aanwezige vrijwilligers wachtten op de volgende vloed. De wind was wat gaan liggen en de stapels zandzakken hielden het.

Na de storm

Een dag na de storm is duidelijk te zien waar de zandzakken zijn gelegd. Op een van onderstaande foto's zien we een bunker die door de storm van onder het zand tevoorschijn is gekomen.

Heel Westland zou onder water zijn gelopen

Dijkgraaf Dolk vertelde kort na de storm: "Zou de zee zich er toch doorgevreten hebben, dan heb ik nauwelijks de moed u af te schilderen welke afmetingen de ramp dan zou hebben aangenomen. Het water zou hebben kunnen doorstromen tot Den Haag. Aan het beste deel van Zuid-Holland met zijn onschatbare waarde aan kassen, fabrieken en boerderijen zou een schade zijn toegebracht die ons al zo zwaar gegeselde land ongeveer tot de bedelstaf zou hebben gebracht."

Herinneringsmonument

We mogen die 104 Westlandse mannen dus wel dankbaar zijn. Het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Westland hebben, om de 104 heldhaftige mannen te eren, op 30 juli 2018 bovenop de duinen bij slag Beukel een monument laten plaatsen precies op de plek waar de duinen bijna waren doorgebroken. Het monument is onthuld door acht redders van toen.

Deze mannen, in alfabetische volgorde, hebben op 1 februari 1953 het Westland voor een overstroming behoed:

Dirk van Beek, Cor Boekestijn, Arie Boers, Geert Boers, C. Boers, Dirk Boers, Jacobus Boers, Wim vd Bos, G. Brouwer, Leendert de Bruin, Gerrit van den Burg, Marinus van der Burg, Arie van Dijk, B.A.E. van Dijk, A.J.C. vd Ende, Reinier vd Ende, Thomas van der Ende, J.A. van der Giessen, Marinus van Geest, P.M.H. Grootscholten, Tinus Grootscholten, M. Hoogenraad, Henk van der Hout, C.M. de Jong, G.N. de Jong, H.A. de Jong, Jan de Jong, Willem Jongman, Arend Klop, Cornelis Klop, A.J. Knoppert, Johannes de Korte, B.C. van der Kruk, J. Kuyvenhoven, V.H. Kuyvenhoven, dhr. Langenberg, Herman Mens, Wim Moor, Bram vd Nol, Joris Nowee, Wim van Oosten, Maarten Ouwendijk, Abram Overkleeft, Jan Prins, Anne Reinders, P. van Rijn, A.C. de Ruiter, Klaas van Santen, Arie van der Sar, Gerrit van der Sar, Gerard Scholtes, Joop Spaans, Wiggerd Stolze, Bart Timmers, Gerard Ton, Jan Ton, Piet Torenstra, G. Vermeer, Jillis de Vos, Arie Voskamp, Jogchem Winkelman, Evert van Zanten, Koos Zwaartman.