'Binnen 10 jaar alle bouwplannen afronden, zodat we onszelf kunnen opheffen.'
Ontwikkelingsbedrijf De Westlandse Zoom (OBWZ) presenteerde woensdag tijdens een ruim bezochte informatieavond het masterplan Achter de Duinen. Tuinbouwkassen maken hier plaats voor ongeveer 2.000 nieuwbouwwoningen met ruimte voor groen en water.
Achter de Duinen is het gebied tussen de kern van Monster en de zuidrand van Den Haag en ligt tussen de Haagweg, Oorberlaan, Madeweg, Molenslag en Sportpark Polanen. Dit gebied ligt dicht bij de kust tussen stedelijke en natuurlijke omgevingen. Door deze positie is het een overgangsgebied waar zowel recreatie als wonen een belangrijke rol spelen.
Woonbuurten zoals Santhorsthof en Schelpenduin (vrijstaande woningen in een duinomgeving) en Westmade-Noord (verschillende typen grondgebonden woningen en vrije kavels) zijn al gerealiseerd of momenteel in aanbouw. In het vierde kwartaal van 2024 wordt begonnen met de eerste uitwerkingen van deelgebied Madewater. Bij die uitwerkingen krijgen omwonenden, bewoners van Monster en belangstellenden de mogelijkheid om met de stedenbouwkundigen mee te denken over het ontwerp van de nieuwe wijk. De plannen voor de overige deelgebieden Madewater, Optiflor, Westmade-Zuid en Schelpenpad worden de komende jaren uitgewerkt.
Gerhard Zijderveld is een van de twee directeuren van Ontwikkelingsbedrijf De Westlandse Zoom: "Wij proberen zoveel mogelijk groen en natuur terug te brengen in de nieuwe wijken, waardoor het samen met de woningen gezonde woonwijken worden die passen in Westland. Wij hebben voor het eerste deelplan nog wel twee jaar voorbereiding nodig. Uiteindelijk is het doel dat we alle bouwplannen in 10 jaar hebben afgerond, zodat wij onszelf kunnen opheffen."
De WOS maakte de onderstaande reportage.
Geschiedenis
De Westlandse Zoom is een grootschalig woningbouwproject in de gemeente Westland. De plannen voor De Westlandse Zoom kwamen voort uit de ambitie vooral luxe woongebieden voor kapitaalkrachtige inwoners van de regio en expats te realiseren. Dat laatste is niet los te zien van de expansiedrift van Den Haag aan het eind van de vorige eeuw in de zoektocht naar woonruimte voor haar inwoners. De gemeenten Monster, Wateringen, Den Haag, de provincie Zuid-Holland en stadsgewest Haaglanden tekenden daarom op 19 juni 2002 de overeenkomst Westlandse Zoom.
Maar de in 2004 gevormde gemeente Westland had ook baat bij de Westlandse Zoom. De bevolking van Westland groeide aanzienlijk, terwijl de beschikbare ruimte beperkt was door de intensieve glastuinbouw in het gebied. Hierdoor kwam er een duidelijke vraag naar nieuwe woonruimte. De ambitie om vooral dure woningen te bouwen moest na een aantal jaren losgelaten worden als gevolg van de bank- en bouwcrisis. In 2014 werden nieuwe afspraken gemaakt om ook meer betaalbare woningen te bouwen.
De Westlandse Zoom bestaat inmiddels uit diverse woongebieden met elk een eigen karakter. Van nieuw aangelegd duinlandschap en groene woongebieden ten noorden van Monster, waterrijke woonbuurten in Kwintsheul, groen krekenlandschap in Poeldijk-Noord tot het karakteristieke dorpse buurtje Poeldijk Dorp in het centrum van Poeldijk. In Kwintsheul zijn de woonbuurten De Ranken en De Gouw afgerond. Poeldijk-Dorp is sinds de oplevering van het nieuwe passantenhaventje in 2022 volledig klaar. In Poeldijkerhout is circa tachtig procent van alle woningen gerealiseerd. Tot slot zijn ook Santhorsthof en Schelpenduin langs de Haagweg in Monster opgeleverd.
De komende jaren wordt De Westlandse Zoom verder afgerond. Hierbij zal nog meer aandacht worden besteed aan betaalbaarheid, onder meer met de realisatie van sociale huurwoningen. Het totale programma van De Westlandse Zoom bestaat uit ongeveer 3.500 woningen.