'Tsunami van padden en kikkers' in en rond Watergat
De wegvangoperatie van rugstreeppadden in Duinvallei Watergat in Monster lijkt nog niet zo'n groot succes. Waar Ontwikkelingsbedrijf De Westlandse Zoom (OBWZ) eerder aangaf dat de dieren inmiddels zijn verdwenen, zien de omwonenden iets anders.
"Nu hebben de bewoners van de Rijnweg te maken met wat je een tsunami van rugstreeppadden en kikkers kunt noemen. Ze zaten in vrijwel alle tuinen", schrijft natuurorganisatie Natuurlijk Delfland in een persbericht.
In het gebied Watergat moeten ongeveer 130 luxe woningen komen. De rugstreeppad, een beschermde diersoort, heeft z'n leefgebied op het terrein. OBWZ meldde eerder nog dat er in 2022 nog vijf padden zaten, die allemaal zijn gevangen en teruggeplaatst in een nabijgelegen duingebied. Om een terugkeer te voorkomen, zijn er speciale paddenschermen geplaatst. Die werden vorig jaar overigens omvergereden. Al was dat volgens de ontwikkelaar geen ramp. "Er zal worden gecontroleerd of er onverhoopt een rugstreeppad het terrein is opgekomen. Mocht dat het geval zijn, dan zullen deze dieren worden afgevangen en in het nabijgelegen duingebied worden teruggeplaatst", liet een woordvoerder toen weten.
Toch lijkt het er volgens Natuurlijk Delfland op dat de dieren zich nog steeds op het terrein bevinden. "(Dat) bleek op 29 augustus. De firma Berkhout uit Schipluiden was ingehuurd om het gras te maaien en de slootjes schoon te maken. De werkzaamheden moesten echter gestopt worden, omdat grote aantallen kikkers en padden voor de trekker uitsprongen", zo meldt de natuurorganisatie. "Doorgaan met maaien had een bloedblad onder de (beschermde) dieren aangericht."
Raad van State
De Westlandse gemeenteraad heeft het bestemmingsplan voor het gebied in 2022 al goedgekeurd. Natuurlijk Delfland is in beroep gegaan bij de Raad van State. De organisatie wil dat Watergat, dat tot 2017 een kassengebied was, wordt ingericht als natuurgebied. Natuurlijk Delfland vindt ook dat het naastgelegen Natura 2000-gebied Solleveld door de bouw van woningen te veel stikstofneerslag zal krijgen. Maar de gemeente heeft erop gewezen dat er een vergunning op grond van de Wet natuurbeheer is verleend.