Nog lange weg voor komst appartementen aan Langeweg
Twee inwoners van Hoek van Holland hebben dinsdagmorgen bezwaar gemaakt tegen het plan voor zes appartementencomplexen aan de Langeweg, met daarin 150 appartementen.
De gemeenteraad ging in september vorig jaar akkoord met het bestemmingsplan. Van de zes complexen in het plan, hebben er een aantal zes en een aantal acht lagen. Een van de bezwaarmakers wil dat dit wordt teruggebracht tot uitsluitend zes woonlagen. Dit zou volgens de advocaat van de gemeente echter betekenen dat het ruimtelijke effect van de zes gebouwen (met tussenliggende open ruimten) verbreed moet worden om de goedgekeurde 150 appartementen te kunnen bouwen. Dat zou resulteren in een grote, aaneengesloten muur die niet zou passen in de stedelijke structuur van de locatie. Gebouwen met een afwisselende hoogte zouden hierin wel passen.
Of de bouw de privacy van de bewoner schendt door inkijk van de bewoners van de appartementen is nu aan de Raad van State om te beoordelen. Het verwijt van de gemeente dat de bezwaarmaker al wist dat er appartementencomplexen zouden komen voordat zij daar in 2022 een nieuw huis lieten bouwen, vond de rechter niet ter zake doende.
Uitzicht en stikstof
De tweede appellant woont aan de Stationsweg in Hoek van Holland en vindt dat door de bouw van het appartementencomplex zijn uitzicht op de Hoekse bosjes wordt ontnomen. De advocaat van de bezwaarmaker betoogde dat de belangen van de woning aan de Stationsweg nauw verweven waren met die van het Natura 2000-gebied, vanwege het directe zicht op het gebied, en dat de effecten van het project niet verwaarloosd konden worden. De advocaat van de gemeenteraad van Rotterdam betwistte dit door te wijzen op fysieke barrières en landschappelijke elementen die het zicht al belemmeren.
Ook gooide de advocaat van de bewoner aan de Stationsweg het aloude stikstofprobleem op tafel. Dit leverde de nodige zienswijzen op van de kant van de advocaat van de gemeente. De advocaat verdedigde de planregels die de bouw van maximaal 150 woningen toestonden, met de nadruk op de strikte en redelijke regelgeving. Hij stelde dat de cumulatieve effecten en stikstofdepositie in eerdere procedures correct waren beoordeeld en geen belangrijke nadelige gevolgen zouden hebben. Een technisch verhaal dat voor een leek in de rechtszaal in ieder geval niet te begrijpen viel.
Volgende stap
Al met al gaan er minimaal 12 weken overheen voordat de Raad van State uitspraak doet en het bestemmingsplan wel of niet bindend verklaart. Daarna moet natuurlijk nog de omgevingsvergunning worden verkregen. Ook daar kunnen Hoekenezen bezwaar tegen aantekenen. Daarmee is verdere vertraging ontstaan in dit plan, waarover al sinds 2004 wordt gesproken.