Maassluis is slecht toegankelijk: 'Het is belangrijk dat er volledige richtlijnen komen'
De gemeente Maasssluis is nog niet goed genoeg bereikbaar voor mensen met een motorische beperking. Dat betekent dat mensen in een rolstoel of in een scootmobiel niet goed genoeg van plek A naar plek B kunnen komen. Dat concludeerde Larissa Schaap in haar onderzoek voor de gemeente.
Schaap is student ruimtelijke ontwikkeling en deed voor de gemeente onderzoek naar de toegankelijkheid van de stad: "Dat houdt in dat ik ging kijken naar de bereikbaarheid, of mensen van deur tot deur kunnen komen." Hiervoor testte zij in twintig weken vijf routes in een rolstoel. Hierbij stuitte zij op problemen die voor rolstoelgebruikers dagelijkse kost zijn: "Er is hier bijvoorbeeld geen helling (kruising van het fietspad met de Maasweg), dus ik kan hier niet van de stoep af. Ik kan ook niet over de Koppelbrug, want die is heel erg steil, dus de meeste rolstoelgebruikers kunnen daar ook niet overheen." Hierdoor moet iemand in een rolstoel volledig om het bedrijventerrein heen gaan om de straat over te steken.
Bekijk hieronder de reportage die de WOS maakte met Larissa Schaap. Artikel gaat verder onder de video.
Naast dit soort specifieke punten kwam Schaap ook patronen tegen die op meerdere plekken fout gingen. Zo gebeurde het nog wel eens dat na een helling om de stoep af te komen er een goot zat, waardoor het voorwiel van de rolstoel vast komt te zitten. Daarom heeft de onderzoekster verschillende aanbevelingen gedaan bij de gemeente Maassluis voor richtlijnen rondom toegankelijkheid. "Het is belangrijk dat er volledige richtlijnen komen, want nu ontbreekt er een richtlijn, waardoor je dus hellingen en opritten mist", zegt Schaap. Daarnaast is het volgens haar erg belangrijk dat er gesproken wordt met ervaringsdeskundigen die daadwerkelijk iedere dag in een rolstoel zitten.
De gemeente erkent dat er nog verbeteringen nodig zijn: "De situatie van de openbare ruimte in Maassluis is nog niet ideaal, maar we hebben de intentie het steeds beter te doen." Daarom nemen zij de aanbevelingen van Schaap graag aan: "We gaan in gesprek met inwoners met een beperking om te bezien wat nodig en mogelijk is om als gemeente te voldoen aan het VN-verdrag Handicap."