Archief
Omroep West

'Best lopende tankstation van Nederland' stopt ermee: 'Staat bepaalt hier alles'

Het leven van vrachtwagenchauffeur Rodney Vis zal vanaf volgende week nooit meer hetzelfde zijn. Het BP-station aan de Wippolderlaan - waar hij bijna dagelijks een kop koffie en een broodje gezond haalt - verdwijnt. "Dat wordt vanaf nu omrijden."

Automobilisten vanuit Den Haag-Zuid of het Westland richting de A4 zullen er ongetwijfeld wel eens zijn gestopt om met een volle tank de reis te vervolgen: het BP-tankstation aan de Wippolderlaan. Het station is vanaf 1998 niet meer weg te denken langs de N211.

Maar vanaf aanstaande maandag, 15 juli, wordt alles anders. Het BP-station sluit dan definitief haar deuren. Dit heeft te maken met de verbreding van de N211 van twee keer twee naar twee keer drie rijstroken, waarvoor de verzorgingsplaats dus moet wijken.

Concessiehouder André van der Goes van Zwethland B.V. die de locatie verhuurt aan BP, verzette zich middels een juridische strijd, jarenlang halsstarrig tegen het verdwijnen van het tankstation. "Maar we wisten dat het hoe dan ook zou gebeuren. We zijn uiteindelijk tot een schikking gekomen."

De eigenaar van de verzorgingsplaats baalt nog steeds enorm van de sluiting. "Ik heb hier 26 jaar met veel plezier gezeten", verzucht hij. "Daarnaast is deze verzorgingsplaats aan de N211 de best lopende aan een provinciale weg in Nederland. We hebben de hoogste omzet", vertelt hij.

'Het ligt perfect op de route'

Waarom het tankstation zo veel klanten trekt, is volgens Van der Goes gemakkelijk te verklaren. "Het ligt perfect op de route vanuit het Westland en Den Haag richting de snelweg. Veel mensen gaan dan nog even snel tanken of wat te eten voor onderweg halen."

Vaste klanten vinden het dan ook jammer dat de BP aan de Wippolderlaan gaat verdwijnen. "Dit tankstation ligt helemaal op mijn route", legt Rodney Vis, de vaste transporteur van Forever Plants in Honselersdijk, uit. "Dus ik kom hier om te tanken en voor een lekker bakkie koffie."

"Ik vind het belachelijk", zegt Ramon de Ridder - vaste broodjesklant. Hij is werkzaam op de bloemenveilig en bezoekt de BP vier keer per week. "De staat bepaalt hier alles. Waar moet ik nu dan gaan tanken, voorlopig kom ik geen BP meer tegen."

'Sluiting kost provincie tientallen miljoenen'

En dat is extra zuur voor de klanten; want een alternatief komt er ook niet voor in de plaats. "We hebben gekeken of er andere mogelijkheden zijn, maar dat valt niet in te passen in het gebied", zegt een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland.

"Het is voor de mobiliteit in dit gebied echt heel belangrijk dat de weg wordt verbreed, en we zijn dan ook blij dat we met de concessiehouder tot een schikking zijn gekomen." Over wat voor bedragen het gaat wil zowel de provincie als Van der Goes niets zeggen. Maar in 2018 zei Van der Goes tegen Omroep West dat het de provincie 'tientallen miljoenen' zou gaan kosten.

BP zelf wil niks kwijt over de sluiting van het station. "Daar hebben we afspraken met de provincie over", zegt een woordvoerder van de oliereus. Vanaf 1 augustus is het terrein voor de provincie echt vrij om daar aan de slag te gaan.

Categorieen:
Nieuws Algemeen