Archief
WOS

WOS

Drukker op alcoholpoli na feestweken: 'Beginnen al op veertiende met drinken'

De eerste feestweken in de regio zijn alweer achter de rug. Het is een periode waar veel Westlanders naar uitkijken en vooral de jeugd komt massaal op de feestweken af. Maar om die laatste groep zijn ook zorgen.

Jongeren van 14 jaar die laveloos op straat liggen of dronken van hun fiets vallen en met een hersenschudding bij de eerste hulp belanden. Dit soort incidenten zijn eerder regel dan uitzondering tijdens de Westlandse feestweken. Woensdag ging één van de grootste – de feestweek in s-Gravenzande – van start. Kinderarts Nico van der Lely houdt z'n hart vast. "Wanneer de Westlandse feestweken begonnen zijn, zien we dat direct terug op de alcoholpoli", zegt hij tegen Omroep West.

Nico van der Lely - arts op de Spoedeisende Hulp (SEH) en kinderarts in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft - strijdt al jaren tegen overmatig alcoholgebruik bij minderjarigen. Hij richtte zelfs de eerste speciale poli voor Jeugd en Alcohol op, waar jongeren worden behandeld die met te veel glazen bier, wijn en shotjes in het ziekenhuis of op de SEH belanden.

Van der Lely ziet bij de poli in Delft maandelijks ook veel Westlandse jongeren binnenkomen - en er is zelfs een speciale dependance van de poli in Naaldwijk. "Westland staat nog steeds in de top vier van de gebieden in Nederland waar het meeste gedronken wordt", vertelt de arts, die al deze ‘data’ nauwkeurig bijhoudt.

Naast het Westland, is in West-Friesland, Twente/Achterhoek en Oost-Brabant de alcoholproblematiek onder jongeren het grootst. Ook belanden jongeren in het Westland eerder dronken in het ziekenhuis. "Landelijk ligt dit rond de zestien jaar, in het Westland begint al bij veertien jaar."

'Vraagt om een cultuurverandering'

Ook komende zomer tijdens de feestweken vreest hij weer voor heel wat opnames in het ziekenhuis, ondanks dat hij al jaren in de kassengemeente voorlichting geeft. "Ik ben al bij allerlei sportclubs geweest, en heb voorlichting gegeven aan groepen boa's. Maar ik weet inmiddels dat er een lange weg te gaan is."

"Het vraagt om een cultuurverandering", vervolgt hij. "Ze lijken qua mentaliteit op de West-Friezen, met veel voordelen overigens. Ze gaan pas naar een dokter als ze bijna dood zijn, en een antibiotica maken ze altijd af", zegt Van der Lely. "Maar dat alcohol echt heel slecht is, dat gaat er - bij de meesten - maar niet in."

Volgens hem begint het bij de Westlandse ouders. "Onder het mom van 'dat deden we zelf vroeger ook', mogen jongeren al vroeg drinken. Zelfs al ze dronken thuiskomen, krijgen ze niet op hun lazer."

De kinderarts ziet ook dat men bij kroegen of evenementen zoals de feestweken 'te makkelijk' schenkt. "Kinderen van 14 jaar komen zo aan een glas met bier", weet Van der Lely. "De voorlichting die ik geef, moet dus naadloos samenlopen met de handhaving. Huisartsen moeten ook een veel actievere rol gaan spelen."

'Als ze bij zijn, worden ze al snel achter een computer gezet'

Wanneer jongeren tijdens de feestweken inderdaad met te veel alcohol op in het ziekenhuis of bij de SEH belanden, wat gebeurt er dan? "Vanaf dat moment treedt ons alcoholprotocol - oftewel de alcoholpoli - in werking", legt van der Lely uit.

"Eerst gebeurt dat op medisch niveau: ze krijgen een infuus, en we nemen urine af om te zien wat voor verschillende middelen er allemaal in hun bloed zitten." Als de tieners eenmaal bij zijn, worden ze al vrij snel achter een computer gezet. "En krijgen ze - samen met hun ouders - voorlichting over de onherstelbare schade aan de hersenen die comazuipen veroorzaakt."

Van der Lely somt een aantal gevaren van al jong alcohol drinken op. "Simpel gezegd maakt alcoholgebruik, zeker overmatig drinken, kinderen dommer. Er sterven hersencellen af, de ontwikkeling van het kind wordt geremd. Concentreren wordt daardoor moeilijker, ook krijgen jongeren die vaak drinken vaker een black-out, en neemt de kans op agressief gedrag toe."

Zes weken na de opname in het ziekenhuis komen de tieners terug bij de kinderarts voor een gesprek op de poli, om met hen te praten, en herhaling te voorkomen. De arts heeft een speciale dependance van de poli in Naaldwijk. "De vraag hier is gigantisch", vertelt hij.

'Zeg dat je aan een antibioticakuur zit'

De verwachting is dat de drukte tijdens de zomermaanden alleen maar zal toenemen. Gaat de situatie rondom alcohol in het Westland ooit veranderen? "Het blijft voor nu een vrij dramatisch verhaal. Aan de andere kant, een aantal jaar geleden zagen we jongeren al op hun elfde binnenkomen, het is al iets opgeschoven."

Maar mogen jongeren dan helemaal niet drinken tijdens zo'n feestweek? "Natuurlijk kan één biertje geen kwaad. Maar het probleem is; het blijft er nooit bij één. Bovendien gaat er nog allemaal andere rotzooi bij in. Kinderen van dertien gaan aan de wodka. En ze bezwijken vaak onder de groepsdruk. Mijn advies op de poli aan de jongeren is: bescherm jezelf. Zeg desnoods dat je aan een antibioticakuur zit en voorlopig even niet mag drinken."

Categorieen:
Nieuws Westland Algemeen