Archief
Privéfoto

Privéfoto

Juridische steun in Westland: vrijwilligers hard nodig bij Rechtswinkel

Rechtswinkel Westland is een laagdrempelige organisatie die juridische voorlichting en advies biedt aan inwoners van Westland. Vanwege een tekort aan vrijwilligers is de dienstverlening de afgelopen jaren afgeschaald, maar de behoefte aan juridische ondersteuning blijft onverminderd groot.

Stichting Rechtswinkel Westland is opgericht in maart 2015, omdat in het Westland behoefte bestond aan een instantie waar inwoners gratis juridisch advies kunnen krijgen. Na de oprichting is Rechtswinkel Westland in korte tijd uitgegroeid tot een organisatie met ongeveer twintig enthousiaste rechtenstudenten en pas afgestudeerde juristen. Juridische adviezen aan bewoners gaan bijvoorbeeld over huurkwesties, arbeidsconflicten, of familierechtelijke zaken zoals echtscheidingen. Dit doen ze op een manier om de drempel naar dure advocatenkantoren te verlagen.

Bestuurslid Willem Snijders vertelt: "Wij willen een makkelijke overgang bieden voor Westlanders. Veel mensen zijn bang om meteen naar een advocaat te gaan, ook vanwege de kosten. Bij ons kunnen ze terecht voor advies zonder die hoge kosten. We hebben spreekuren op maandag- en woensdagavond, op afspraak. Consulten kunnen fysiek of telefonisch plaatsvinden. Cliënten sturen vooraf hun vragen in, waarna vrijwilligers het gesprek voorbereiden en een week later schriftelijk advies geven.

"We geven echt alleen adviezen," legt Snijders uit. "Een bezwaarschrift stellen we nog weleens op, maar we geven vooral advies zodat de klant verder kan. We helpen hen de juiste richting op te gaan, bijvoorbeeld door contact op te nemen met een advocatenkantoor als dat nodig is."

Grote uitdaging

De rechtswinkel ziet de laatste jaren veranderingen in de vragen en het type cliënten. "Cliënten worden mondiger en zaken complexer. We krijgen bijvoorbeeld steeds meer arbeidsmigranten en mensen die met identiteitsfraude te maken hebben. Echtscheidingen blijven echter het meest voorkomende onderwerp." Een grote uitdaging is volgens Snijders het tekort aan vrijwilligers. "We hebben niet voldoende mensen om alle cliënten te helpen en rechtsgebieden te kunnen invullen. Dit komt mogelijk door de drukte van studenten, die vaak ook werk en studie moeten combineren."

Leermogelijkheden; geen enkele zaak is hetzelfde

Rechtswinkel Westland is op zoek naar nieuwe vrijwilligers, vooral studenten van hbo- of universitair niveau met affiniteit voor personen- en familierecht, huurrecht en arbeidsrecht. Vrijwilligers krijgen een praktische opleiding en draaien diensten altijd met een ervaren collega. "Geen enkele zaak is hetzelfde, je doet veel kennis en ervaring op. Bovendien zijn de gesprekken met cliënten altijd boeiend en leerzaam."

Snijders eindigt met nog een belangrijke reden om je als vrijwilliger van de Rechtswinkel op te geven: "Je levert echt een bijdrage aan de gemeenschap van Westland. Dus, ben je een student rechten en wil je jouw kennis in praktijk brengen terwijl je anderen helpt? Meld je dan aan als vrijwilliger bij Rechtswinkel Westland en maak een verschil in jouw gemeenschap!

Voor meer informatie en om je aan te melden, bezoek de website van Rechtswinkel Westland.

Categorieen:
Nieuws Westland