Geen belasting op basis van drinkwatergebruik
De kadernota van Delfland voor 2025 bevat geen grote verrassingen voor inwoners en bedrijven. Er komen geen wijzigingen in de tariefmethodiek voorafgaand aan landelijke veranderingen in waterschapbelastingen. De coalitie van politieke en geborgde partijen streeft naar een stabiele financiële ontwikkeling van de waterschapsbelasting in 2025.
De Rijksoverheid past het belastingstelsel van de 21 waterschappen in Nederland aan. Dit nieuwe stelsel treedt op 1 januari 2026 in werking en wijzigt de verdeling van kosten. Waar nu kosten worden verdeeld op basis van de waarde van onroerend goed, krijgen waterschapsbesturen straks meer ruimte om gebiedspecifieke kenmerken mee te nemen in de tarieven.
Watergebruik
Delfland heeft onderzocht of aanpassing van waterschapstarieven op basis van waterverbruik, het zogeheten 'waterspoor', mogelijk en wenselijk is. Dit zou leiden tot hogere kosten door bijvoorbeeld het gebrek aan watermeters in veel panden, terwijl de zuiveringskosten nauwelijks veranderen. Waterbesparing en bewustwording blijven echter belangrijk voor toekomstige drinkwatervoorziening en de capaciteit van afvalwaterzuiveringen.
Nieske Dijkshoorn, fractievoorzitter BBB in het bestuur van Delfland: "Het waterspoor is minder stabiel door de toegenomen complexiteit en administratieve lasten. Daarom heffen we de komende jaren geen extra belasting op basis van drinkwaterverbruik. Zodra het nieuwe belastingstelsel duidelijk is, passen we ons aan."
Fadime Örgü, fractievoorzitter VVD: "Het waterschap moet zorgen voor waterveiligheid, schoon oppervlaktewater en rioolwaterzuivering. We kijken naar wat je ervoor krijgt, niet naar inkomens, en proberen dit zo efficiënt en rechtvaardig mogelijk te doen."