Westlandse vlaggen duiken op tijdens EK: 'Dit spandoek ging in '88 ook mee'
Het EK voetbal is alweer een aantal weken gaande. Rond iedere wedstrijd van het Nederlands Elftal trekken er duizenden Nederlanders richting de Duitse steden. Daar zitten uiteraard ook Westlanders tussen, en dat laten ze weten ook!
Zo is ook de Lierse Ruud van Mil woensdag met zijn vrienden naar Dortmund vertrokken. Ze hebben kaarten bemachtigd voor de halve finale tussen Nederland en Engeland. Maar eerst zijn ze in de stad te vinden, waar ze de Westlandse vlag trots bij zich dragen. "De Hollandse vlag valt niet echt op, de Westlandse wel. Veel Westlanders die langslopen beginnen ook gelijk te brullen als ze hem zien", vertelt Ruud van Mil, die geniet van het spektakel. "Machtig mooi. We moesten aardig wat betalen voor een kaartje, maar dit maak je toch nooit mee."
'Tomatenplukkers gezocht'
Naast de Westlandse vlag hebben de Westlandse vrienden ook een spandoek mee, met daarop 'tomatenplukkers gevraagd' te lezen. Daar zit een bijzonder verhaal achter volgens Van Mil. "Dat spandoek is van mijn vader. Hij had hem mee in 1988 tijdens de wedstrijd tussen West-Duitsland en Nederland, die we met 1-2 wonnen. Toen was mijn vader daadwerkelijk op zoek naar tomatenplukkers voor zijn glastuinbouwbedrijf. Het was dus een ludieke actie."
"Vervolgens stond het spandoek op de voorpagina van de Telegraaf en een paar weken geleden kwam het spandoek ook weer naar voren in het NRC", legt Van Mil uit. Een bijzonder spandoek voor hem dus, vooral omdat zijn vader vijf jaar geleden is overleden. "Toen wij besloten om te gaan, heb ik die vlag weer opgezocht. Het is inmiddels een familiestuk geworden."
'To-to-tomatenplukkers' klinkt in Dortmund
Het spandoek trekt ook in 2024 de aandacht. "We lopen hier door de straat en spontaan wordt er steeds 'to-to-tomatenplukkers' gezongen", vertelt Van Mil. Maar ook de dj op het plein spotte het spandoek. Volgens Van Mil stopte hij direct de muziek, om vervolgens het bekende Westlandse nummer over de tomatenplukkers door de speakers te blazen. "We maken wel wat mee zo. Er kwam zelfs iemand naar ons toe die het spandoek nog herkende van 1988.
Toch hebben er zich nog geen sollicitanten gemeld bij Van Mil na het lezen van de oproep. "Ik ben wel al een aantal keren op de foto geweest met Chinezen en mensen uit andere continenten, maar die hebben geen idee wat er staat."
Plein in Dortmund gaat los op 'To-to-tomatenplukkers'