Hellinggat is voorkeurslocatie voor tweede vluchtelingenboot
De gemeenteraad van Maassluis heeft dinsdagavond een voorkeur uitgesproken voor het Hellinggat achter de gemeentewerf als de locatie voor een tweede vluchtelingenboot in de stad. Mocht dat bij nader onderzoek niet lukken, dan geldt de Noordgeer als een 'redelijk alternatief'.
Aanvankelijk had het college van B en W een ligplaats aan de Burgemeester de Jonghkade voorgesteld. Maar al tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad op 27 juni kwam naar voren dat die locatie in de buitenhaven "vanuit praktische, nautische en economische overwegingen een ongewenste plek is".
Nog diezelfde avond werd aangekondigd, dat er gekeken zou worden naar twee mogelijke locaties in de binnenhaven, beide nabij de Heldringstraat: achter de gemeentewerf (Hellinggat) respectievelijk aan het einde van de Noordgeer. Wethouder Sjoerd Kuiper gaf dinsdagavond een korte impressie van de maandagavond gehouden bijeenkomst met omwonenden en andere belanghebbenden bij die twee locaties. Ook daaruit kwam naar voren dat de plek bij de gemeentewerf de voorkeur geniet.
15 meter afstand
Het grote nadeel van de Noordgeer is dat de tweede asielboot dan dichtbij de achtertuinen op het zuiden van de bewoners van de Noorddijk ligt: de afstand van tuin tot schip is daar circa 15 meter. Voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is dit een minimale afstand, wat het wel tot een reƫle optie maakt. De gemeente stelt, dat de korte afstand grote impact heeft op de privacy van de bewoners in de achtertuinen.
Bij het Hellinggat is de afstand van het schip tot de aan de overkant liggende voorgevels circa 60 meter en dat is voor wat het COA betreft geen bezwaar. "Als gemeente zien wij dat deze optie minder impact heeft op omwonenden vergeleken met de Noordgeer en Burgemeester de Jonghkade", zo staat in een notitie van het college.
Het college kreeg van de meerderheid van de gemeenteraad groen licht voor het verder uitwerken van het plan, als de Maassluise bijdrage in het kader van de Spreidingswet. De fracties van CDA, PvdA, Maassluis Belang, VSP, D66 en GroenLinks stemden ermee in. De fracties van VVD Maassluis, Leefbaar Maessluys, Forum voor Maassluis en Christen Unie waren op verschillende gronden tegen.