Zonnepanelen in Harnaschpolder na twee jaar aangesloten: 'Als het makkelijk was geweest, dan hadden we dit al lang gedaan'
Het zonnepark dat in 2022 gebouwd werd in Den Hoorn, is deze week aangesloten op de afvalwaterzuiveringsinstallatie in de Harnaschpolder. De ruim 6.000 zonnepanelen moeten ervoor gaan zorgen dat de installatie energieneutraal gaat functioneren.
Dat het zo lang heeft geduurd, komt volgens Robert Tieman van het Hoogheemraadschap van Delfland door problemen met wetten, vergunningen en de vele instanties waarmee ze samenwerken: "Als het makkelijk was geweest, dan hadden we dit al lang gedaan. Maar hier komen verschillende partijen bij elkaar en we hebben te maken met een Europese aanbesteding. We hebben te maken met Europese normeringen, waar we hier in de regio ook nog eens van afwijken." Dit bemoeilijkte de zaak.
Maar dit zorgde er wel voor dat het Hoogheemraadschap hier veel lering uit heeft getrokken en in het vervolg vergelijkbare projecten sneller kan uitvoeren: "Al die lessen die wij hier geleerd hebben, nemen we mee naar ons nog op te starten zonnepanelenpark Kapitelland in Hoek van Holland."
Volgens projectmanager Werner Krijger duurde het ook langer door het feit dat de zuivering wel constant aan moest blijven staan: "Die zuivering heeft een wettelijke taak. Niks is zo vervelend als je een zonnepark gaat aansluiten op een zuivering en dat de zuivering om een of andere reden uit bedrijf zou vallen."
De 6.360 zonnepanelen zullen echter niet voor congestie (ophoping in het stroomnetwerk) zorgen. Dat komt doordat de waterzuivering alle stroom zelf gebruikt en dus geen extra belasting op het energienet veroorzaakt.