Wijkagent Margreet van Asperen: "Ik heb het mooiste gebied dat een wijkagent zich kan wensen"
Niet iedereen kent de wijkagent, en de wijkagent kent niet iedereen. Margreet van Asperen is een van de twee Hoekse wijkagenten.
"Hoek van Holland is een 'wijk' van Rotterdam, maar ons politiebureau valt onder Basisteam Waterweg", begint Margreet. "Ons gebied bestaat uit Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland." Dat is verrassend, maar het kan nog verrassender. "Ik heb de modevakschool gedaan, trouwjurken en dergelijke gemaakt, maar daar was na mijn diploma geen werk in te vinden. Toen heb ik de opleiding voor surveillant gedaan, wat een korte opleiding is. Als surveillant draag je een politie-uniform, maar je hebt geen vuurwapen, alleen handboeien en een wapenstok."
Surveilleren
Na zes jaar surveilleren op het Marconiplein in Rotterdam volgde Margreet de politieopleiding. Na haar opleiding is zij gaan werken in Vlaardingen, totdat er 22 jaar geleden een plek vrijkwam in Hoek van Holland. "In het begin werkte ik als straatagent in de noodhulp. Toen hadden we een groep van 18 personen op het politiebureau in Hoek van Holland. We hebben nu twee wijkagenten. Ik ben wijkagent voor het strand en de buitengebieden, waaronder de Hoekse bedrijventerreinen. Mijn collega Jeroen is wijkagent van het dorp. Maar wij doen eigenlijk veel samen. Ik pak ook gewoon zaken op in het dorp. En we weten echt wel van elkaar wie waarmee bezig is. Het is handig als er één met vakantie is of ziek is, de ander de taken kan overnemen."
Goede luisteraars
Als wijkagent moet je volgens Margreet geïnteresseerd zijn in mensen en hun verhalen graag willen aanhoren. "Mensen zien ons vaak als goede luisteraars. Of het nu gaat om relatieproblemen, burenruzies of ouders die wanhopig zijn omdat ze niet meer weten hoe ze hun kind moeten opvoeden. We staan klaar om te helpen. We kijken welke instanties we kunnen inzetten om zowel het kind als de ouders te helpen. Het zijn vaak privé georiënteerde vragen die op ons afkomen. We bouwen relaties op met mensen. Bijvoorbeeld, een ouder die moeite heeft met het gedrag van zijn zoon. Dat is niet iets dat je even snel oplost. We investeren tijd en aandacht en bouwen een band op met de burger. Veel mensen bellen specifiek om de wijkagent te spreken, omdat we bekend staan als goede luisteraars."
Het beste van twee werelden
Hoek van Holland was vroeger een dorp waar je voorheen makkelijk een woning kon vinden, dat is volgens Margreet de afgelopen jaren sterk veranderd. "Dat komt doordat mensen zich nu overal in Rotterdam kunnen inschrijven voor een woning, dus ook in Hoek van Holland. Dat is ongunstig voor de oorspronkelijke bewoners, want Hoek van Holland is bijzonder aantrekkelijk voor mensen uit Rotterdam, vooral nu met de metroverbinding. Kinderen kunnen bijvoorbeeld nog steeds naar school in Rotterdam, en met de metro ben je in een mum van tijd terug in Hoek van Holland. En, wonen in Hoek van Holland biedt het beste van twee werelden: de rust van een kustplaats en de nabijheid van de stad."
Rondzwerven
"Er zijn ook regelmatig seizoenswerkers uit het buitenland die, wanneer hun werk ophoudt, op straat 'zwerven' in de hoop weer werk te vinden", vervolgt Margreet. En dat levert volgens Margreet van tijd tot tijd overlast op. "Mensen die geen werk kunnen vinden gaan zwerven. Vooral in de Hoekse Bosjes, op de terrassen op het strand en op het Brinkplein veroorzaken zwervers overlast. Ik merk te vaak dat mensen de politie niet bellen als ze iets verdachts zien, maar ik zeg altijd: bel alsjeblieft, want de politie is er ook voor jou. Het zijn stadsproblemen in een klein dorpje."
Koffie met appeltaart
Hoe is je werk veranderd nu het metrostation open is? "Het is duidelijk drukker geworden in Hoek van Holland. Vooral op woensdagmiddagen zie je veel opa's en oma's met kleinkinderen omdat ze met de Rotterdampas gratis kunnen reizen. De restaurants merken het ook; ze verkopen vooral meer koffie met appeltaart. En ja, wij zien vooral in de zomerperiode op de warme dagen dat er meer groepen jongeren vanuit de andere kant van de metro hier naartoe komen en lekker gaan chillen op het strand. En ja, zolang we daar geen overlast van hebben, is dat prima. Maar we hebben vorig jaar echt wel gelijk ingezet op handhaven. Ook bij groepen jongeren die een kampvuur maken in de duinen. Vaak hebben ze geen idee dat één klein vonkje het hele prachtige natuurgebied kan verwoesten."
Opening strandseizoen
De opening van het strandseizoen is volgens Margreet de drukste dag van het jaar, vooral met de evenementen op Hemelvaartsdag. "De voorbereidingen voor het strandseizoen beginnen al in november, met overleg tussen brandweer, gemeente en andere betrokkenen. Vorig jaar was de metro er voor het eerst bij, wat prima ging. Een van de meest angstaanjagende ervaringen waren de strandrellen tijdens Sunset Grooves op 22 augustus 2009. Ik zat toen in de commandowagen als rechterhand van de meldkamerman. Zulke gebeurtenissen vergeet je nooit. Maar er zijn vooral heel veel mooie momenten op het strand. Ik heb het mooiste gebied dat een wijkagent zich kan wensen, van het strand tot en met de Bonnenpolder."