Raadsel opgelost: hergebruik van materialen op braakliggend Hoeks terrein
Meerdere Hoekenezen vroegen zich af wat er gaande is op het braakliggende terrein schuin tegenover het Milieupark aan de Prins Hendrikweg. Bij navraag blijkt dat hier een nieuwe circulaire materialenbank komt.
De locatie wordt beheerd door de circulaire materialenbank van de gemeente Rotterdam en zal tijdelijk bruikbare materialen opslaan die overblijven van diverse werkzaamheden.
"Op het terrein is in het verleden bedrijfsafval gestort, dit is in de grond nog aanwezig," zegt Nikie Rezaei van de circulaire materialenbank. "Hierdoor was het echt zoeken wat we met dit terrein kunnen doen. We hebben besloten om er tijdelijk materialen zoals straatstenen en bouwmaterialen op te slaan, die later weer gebruikt kunnen worden. Het idee is dat andere partijen die tijdelijk materiaal willen opslaan ook gebruik van het terrein kunnen maken."
Voorbereidingen voor de circulaire materialenbank
Om de circulaire materialenbank te kunnen realiseren, brengt de gemeente eerst een dikke laag grond aan om het aanwezige bedrijfsafval af te sluiten. Dit wordt gedaan met slib dat de gemeente dit najaar uit de vijvers en sloten in Hoek van Holland baggert. Het slib moet eerst drogen, dus zijn er op het terrein dammetjes gemaakt die ervoor zorgen dat het dunne slib niet wegstroomt. Rezaei legt uit: "Als de grondlaag na droging niet voldoende dik is, gebruiken we ook het gebaggerde slib in het najaar van 2025. Met de DCMR is afgesproken dat de beschermlaag zeker 1 meter dik moet zijn." De gemeente streeft ernaar om een volledig duurzame werkwijze te hanteren en de aarde niet verder uit te putten. Het hergebruik van materialen zoals stoeptegels, straatstenen, resthout, rioolbuizen en grond past binnen deze visie. Bouwmaterialen krijgen zo een nieuw leven, wat niet alleen milieuvriendelijk is maar ook kostenbesparend.
Toekomstige plannen en duurzame ambities
Rezaei benadrukt dat het baggerslib grondig wordt getest op verontreiniging voordat het wordt gebruikt. "Het baggerslib wordt altijd van tevoren bemonsterd en geanalyseerd. Het gaat om slib dat de gemeente dit najaar uit de vijvers en sloten in Hoek van Holland baggert." Op de vraag hoe lang de materialen worden opgeslagen, antwoordt Rezaei dat dit nog niet bekend is. "Zodra de sliblaag goed is gedroogd en vlak gemaakt, kan de gemeente beginnen met het opslaan van de materialen die worden hergebruikt. Dat kan nog wel twee jaar duren." Voorlopig wordt het braakliggende terrein dus een duurzaam materialendepot, zoals er meerdere in de gemeente zijn. Dit initiatief draagt bij aan de ambitie van de gemeente om in 2050 volledig circulair te zijn en in 2030 het gebruik van nieuwe materialen en grondstoffen te halveren. Met dit project zet Rotterdam een stap vooruit in de richting van een circulaire economie, waarbij afval tot het verleden behoort en materialen steeds opnieuw worden gebruikt.
Bewoners die vragen hebben, kunnen mailen naar CMB@rotterdam.nl.