Verdachte van doden arbeidsmigrant pleegde eerder levensdelict
De hoofdverdachte van het doden van een 37-jarige man aan de Jogchem van der Houtweg in De Lier is eerder al veroordeeld tot tien jaar cel voor een levensdelict in zijn geboorteland Letland. Dat maakte het Openbaar Ministerie maandag bekend op een tussentijdse zitting in de rechtbank.
Het slachtoffer is zelf ook afkomstig uit Letland. Hij woonde in een appartement aan de Jogchem van der Houtweg op bedrijventerrein Westerlee in De Lier, waar hij op 18 oktober 2023 in levenloze toestand werd aangetroffen. Hij werd enkele dagen daarvoor zwaar mishandeld in zijn woning, toen hij een einde wilde maken aan een feestje met veel alcohol en herrie.
De politie hield vorig najaar drie Letse mannen aan. Twee van hen zijn inmiddels weer op vrije voeten, hoewel ze nog steeds verdachten zijn. De derde man, de 28-jarige Ainars S., zit nog steeds vast. "Deze verdachte is de hoofddader", zei de officier van justitie maandag bij de Haagse rechtbank.
'Enorm veel geweld om zinloze reden'
De aanklaagster verzette zich fel tegen een verzoek van de advocaat van S. tot schorsing van het voorarrest van deze verdachte. "Hij is in Letland al veroordeeld tot tien jaar cel vanwege een levensdelict. Ik krijg het niet uitgelegd als hij nu zou worden vrijgelaten, terwijl hij weer is betrokken bij een levensdelict. Er is enorm veel geweld gebruikt, om een zinloze reden." Het slachtoffer had gebroken ribben en ernstig hoofdletsel.
Het slachtoffer heeft na de mishandeling nog enkele dagen geleefd. De advocaat van S. meent dat het slachtoffer mogelijk is overleden door oude verwondingen, en dus niet door de mishandelingen. Hij vindt dat er geen goed medisch onderzoek is uitgevoerd naar de doodsoorzaak. "Ik kan er geen chocola van maken", sprak de raadsman bij de rechtbank over de medische gegevens in het dossier.
Toch in voorarrest
De advocaat meende dat, nu de andere twee verdachten vrij zijn gelaten uit hun voorarrest, S. ook niet langer hoeft vast te zitten. De rechtbank in Den Haag denkt daar anders over en houdt hem toch in voorarrest.
De inhoudelijke behandeling van de zaak is mogelijk begin oktober.