Bert Notenboom: 'Wijkagent te land, ter zee en in de lucht’
Niet iedereen kent de wijkagent, en de wijkagent kent niet iedereen. Bert Notenboom is een van de wijkagenten in Maassluis, een (kleine) stad in ons uitzendgebied.
Bert Notenboom is bijna dertig jaar geleden in Lochem aan de politieopleiding begonnen. Toen hij daar klaar mee was, startte hij als agent in de noodhulp op het hoofdbureau in Rotterdam Centrum. "Dichtbij had je Perron 0. Dat was toen hot vanwege overlast van drugsverslaafden. In die tijd was er ook een speciaal politiepostje op het Centraal Station. Het is daar een keer geëscaleerd tussen drugsverslaafden en mariniers. Gelukkig hebben we die situatie nu niet meer. Wat dat betreft hebben we mooie stappen gemaakt. Na mijn werk in de noodhulp ben ik overgestapt naar de Zeehavenpolitie (gebied Europoort) en ben ik werkzaam geweest bij de varende dienst. Vervolgens ben ik als wijkagent in Maassluis begonnen en nog steeds met veel plezier werkzaam."
“Werken in de noodhulp is prachtig werk, maar ik zocht meer verdieping.”
Bert Notenboom
Drie metrostations
De wijkagenten in Maassluis vallen onder Politie Rotterdam, district Rijnmond-Noord, Basisteam Waterweg. "Ik ben eerst een aantal jaren wijkagent geweest in de Burgemeesterswijk in Maassluis waar in die tijd regelmatig overlast was van jongeren. Na een aantal jaren hier wijkagent te zijn geweest ben ik wijkagent geworden van onder andere de Verto-wijk, Bomen- en Dalenbuurt Maassluis. Sinds drie jaar ben ik wijkagent van onder andere de Sluispolder West en – Oost en Zuidbuurt. In mijn wijk zitten onder andere winkelcentrum Palet, twee basisscholen en het bedrijventerrein langs de Vlaardingsedijk. Maassluis is een kleine stad met onder andere drie metrostations, wat ook weer zijn effect heeft op het gebied. Maassluis zie ik dan als een gemiddelde stad met zijn eigen aandachtsgebieden. Als wijkagent merk ik wel dat wij steeds meer gebruik maken en afhankelijk zijn van beveiligingscamera's, zowel bij winkelcentra als bij particulieren. Deze ondersteunen ons in het opsporingsonderzoek en hierdoor kunnen wij personen soms herkennen en de beelden verspreiden onder collega’s voor mogelijke herkenning(en)."
Verdieping in je werk
Een agent in de noodhulp wordt, het woord zegt het al, vaak ingezet bij meldingen waar uitstel vaak geen optie is. Je zorgt ervoor dat er op dat moment snel en efficiënt wordt gehandeld. "Werken in de noodhulp is prachtig werk, maar ik zocht meer verdieping in de relatie met bewoners en gebruikers van de wijk. Ik wilde vaak verder komen, tot achter de voordeur. Het zoeken van verbinding is wat mij aantrekt. Ik heb een netwerk opgebouwd bij bedrijven en met verschillende mensen uit de wijk. Zij zijn mijn ogen en oren in de wijk en zien veel. Het lukt vaak om een band op te bouwen, vooral met ouders. Ik kom regelmatig bij hen aan de deur, en dat hoeft niet altijd vanwege een probleem te zijn. Kennen en gekend worden. Het is dat sociale aspect van wijkagent dat mij aanspreekt."
“Als wijkagent is het belangrijk om bewustwording te creëren, vooral onder jongeren die bijvoorbeeld een havenopleiding volgen.”
Bert Notenboom
Uithalers
"Helaas zien wij wat dat er regelmatig jonge uithalers worden aangehouden in het Rotterdamse havengebied", zegt Bert. "Ook zit hier wel eens een jongere uit Maassluis bij. Als wijkagent word je dan geïnformeerd als er een inwoner van jouw wijk is aangehouden." Uithalers zijn mensen die namens criminelen drugs ophalen in bijvoorbeeld de haven. "Criminelen zoeken specifiek naar jongeren die hier gevoelig voor zijn. Helaas zijn dat niet alleen jongens, maar ook meisjes van zeer jonge leeftijd. Als wijkagent is het belangrijk om bewustwording te creëren, vooral onder jongeren die bijvoorbeeld een havenopleiding volgen. Voorlichting geven over de gevaren en gevolgen van uithalen is essentieel. Wanneer een jongen of meisje wordt aangehouden, gaan we in gesprek met de ouders. Dit soort gesprekken zijn cruciaal, omdat kinderen vaak niet alles vertellen en ouders niet altijd volledig op de hoogte zijn. Het is daarom belangrijk dat wijkagenten goed in de gaten houden wat er speelt, zowel binnen als buiten de gezinnen. Door achter de voordeur te komen, proberen we problemen vroegtijdig te signaleren en aan te pakken."
“Ze moesten vreselijk lachen toen ze zagen hoe ik de eerste verdachte aan het hek had vastgezet.”
Bert Notenboom
Semi-burgerarrestatie
"Op een dag was ik op de motor en kreeg ik een melding dat twee mannen fietsen hadden gestolen", antwoordt Bert op de vraag of hij nog een bijzonder herinnering als wijkagent heeft. "Ze hadden de elektrische fietsen gestolen bij winkelcentrum Koningshoek en fietsten richting het metrostation. Ze waren vervolgens samen het dijkje over gegaan richting Hoek van Holland. Ik sprong meteen op mijn motor en reed in de richting die was doorgegeven. Het signalement was duidelijk en in de verte zag ik de twee mannen. Ik was alleen, gaf flink gas en was al snel bij hen. Ik wist er één te pakken en zette hem vast met mijn handboeien aan een laag hek. Net op dat moment kwam er een fietser voorbij en ik vroeg hem om bij de arrestant te blijven, zodat ik de andere verdachte kon achtervolgen. De fietser bleef op een afstandje toekijken terwijl ik weer op mijn motor sprong en de achtervolging inzette. Ongeveer vijf à zeshonderd meter verderop had ik de tweede verdachte ook te pakken. Ondertussen waren mijn collega’s uit Hoek van Holland gearriveerd, die ook de melding hadden gehoord. Ze moesten vreselijk lachen toen ze zagen hoe ik de eerste verdachte aan het hek had vastgezet met een random fietser aan het waken. Het was in feite een semi-burgerarrestatie", glimlacht Bert.
Een van de mooiste functies bij de politie
Voordat ik naar de politieopleiding ging, zat ik op de Zeevaartschool in Rotterdam. "Tijdens die periode leerde ik mijn vrouw kennen. Ik besefte al snel dat het leven op zee niet ideaal zou zijn voor een gezin. Achter de school bevond zich de Zeehavenpolitie, en dat was mijn trigger om een andere richting in te slaan. Daarom besloot ik de Zeevaartschool niet af te maken en solliciteerde ik bij de politie. Na mijn tijd in Rotterdam Centrum ging ik naar de Zeehavenpolitie, waar ik vier jaar heb gewerkt op de boot en soms als opstapper op de helikopter voor een milieuvlucht in de Rotterdamse haven of als er een incident was voor onze kust. Na mijn tijd bij de Zeehavenpolitie heb ik veelvuldig meegevlogen als opstapper bij de luchtvaartdienst. Mijn collega's noemen mij weleens gekscherend wijkagent te land, ter zee en in de lucht. Ik vind de functie van wijkagent een van de mooiste functies bij de politie. Kennen en gekend worden, een spin in het web en altijd zorgen voor de verbinding."