Eerste woonvergunning in Westland op erf van een tuinder
Een mijlpaal in de arbeidsmigrantenhuisvesting in Westland: deze week is de eerste vergunning verleend voor het wonen op het erf bij een tuinder.
Het gaat om het tijdelijk plaatsen van 4 geschakelde woonunits voor 16 arbeidsmigranten. De locatie is bij Arcadia Chrysanten aan het Woudtzicht in het buitengebied aan de oostkant van De Lier. Op de plek waar de woonunits straks komen staan nu nog drie watersilo's. Deze worden gesloopt.
In 2021 zijn in de gemeente Westland de beleidsregels tijdelijke huisvesting arbeidsmigranten op tuinderspercelen vastgesteld. Eerder is op dit gebied al een vijf jaren durende proef gehouden bij amarylliskweker Knoppert in 's-Gravenzande. Na het verstrijken van die proefperiode in 2017 is er een jarenlang juridisch gesteggel ontstaan. Er werden de afgelopen jaren diverse aanvragen ingediend voor huisvesting op eigen terrein, maar tot dusver was er nog geen enkele vergunning verleend, omdat de ingediende projecten per saldo niet voldeden aan de gestelde regels.
'Doorbraak'
De fracties van Westland Verstandig en Forum voor Democratie gaven vorige maand in een commissievergadering nog aan te willen dat er drie van de veertien bij de gemeente ingediende huisvestingsplannen worden opgepakt om alsnog tot vergunningverlening te komen, door soepel om te gaan met de huidige regels.
De onlangs aangetreden wethouder Peter Valstar zei in reactie geen heil te zien in deze doorbraakpoging. Wel is hij bereid om de beleidsregels nog eens goed tegen het licht te houden.
"Eén van de eerste vragen die ik bij mijn aantreden stelde, was: Zijn wij niet te streng en kunnen we hier nog zaken in aanpassen?", aldus Valstar.
Vliegwieleffect
De wethouder laat donderdag in een reactie weten: "Ik ben verheugd dat een vergunning is verstrekt voor de tijdelijke huisvesting bij de tuinder. Ik hoop dat hiermee een vliegwieleffect ontstaat. Onze glastuinbouwgemeente kan niet zonder arbeidsmigranten en op deze manier dragen we bij aan onze opgave op het gebied van huisvesting."
"Ondanks dat de eerste vergunning is verleend, gaan we als gemeente de beleidsregels tegen het licht houden, omdat we zien dat de opgave groot is. Uiteraard blijven kwaliteit van de huisvesting en ruimtelijke inpasbaarheid een belangrijke randvoorwaarde”.