Archief
Gemeente Rotterdam

Gemeente Rotterdam

Burgerberaadlid Britt Vinje: 'Mijn stem laten horen en mijn best doen voor ons dorp'

Om Rotterdam groener en gezonder te maken, heeft de gemeente een burgerberaad over klimaat in het leven geroepen. Ook Hoek van Holland is in het burgerberaad vertegenwoordigd.

Het burgerberaad bestaat uit willekeurig geselecteerde Rotterdammers die samen zullen werken aan oplossingen voor de klimaatuitdagingen van de stad. Het burgerberaad is een groep burgers die via loting zijn gekozen om mee te denken en mee te beslissen over belangrijke maatschappelijke kwesties. Het proces van samenstelling van het burgerberaad begon in februari, toen 10.000 Rotterdammers willekeurig werden geselecteerd uit het bevolkingsregister. Deze mensen ontvingen een uitnodigingsbrief en konden zich aanmelden voor deelname. Uiteindelijk meldden zich 358 mensen aan, waaruit door middel van een tweede loting de definitieve 117 leden werden gekozen.

Britt Vinje uit Hoek van Holland is een van de deelnemers in het burgerberaad: "Ik ben inderdaad ingeloot en kreeg een uitnodiging per post, zonder veel details. Het leek eerst iets te maken te hebben met onze dorpsraad, maar later ontving ik een tweede brief met meer informatie. Daarin stond dat ik mee kon doen als ik me zou opgeven. De selectie werd gedaan onder alle wijken van Rotterdam, waarbij ze rekening hielden met verschillende leeftijden, achtergronden en opleidingsniveaus."

Igor Schols woont in Hoogvliet en heeft ook een uitnodiging gekregen en is ingeloot. "De uitnodiging en het proces verliepen vergelijkbaar met wat Britt beschrijft. Ik ben vanuit mijn werk veel bezig met klimaat en energietransitie. Ik werk voor een bedrijf dat zich veel bezig houdt met klimaat en energietransitie, dus ik dacht dat ik vanuit die kennis misschien iets zou kunnen bijdragen aan het burgerberaad."

Doelen en werkwijze

Het primaire doel van het burgerberaad is om tegen 2030 de CO2-uitstoot van Rotterdam met 55 procent te verminderen ten opzichte van 1990 en om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. De leden van het burgerberaad zullen zich verdiepen in diverse klimaatgerelateerde kwesties zoals hitte, wateroverlast, energiebesparing en vergroening van de stad. Vinje: "Ik ben zeker begaan met het klimaat en ik hoor vaak dat Rotterdam beslissingen neemt die ook Hoek van Holland beïnvloeden. Daarom wil ik graag mijn stem laten horen en mijn best doen voor ons dorp. Wanneer de wind verkeerd staat, ruik je de uitstoot van de Maasvlakte. Dat is een groot milieuprobleem waar we in Hoek van Holland mee geconfronteerd worden." Schols: "In Hoogvliet is er veel beton en weinig groen, hoewel ik zelf in een vrij groene wijk woon. Ik denk dat we lokaal meer kunnen doen om de omgeving te verbeteren, zeker gezien de nabijheid van de Botlek en de daarmee samenhangende luchtkwaliteit."

Advies aan de gemeenteraad

Vinje en Schols hebben inmiddels drie bijeenkomsten gehad. "De eerste bijeenkomsten stonden vooral in het teken van kennismaking en educatie over het klimaat. We hebben nu alle educatie ontvangen en gaan binnenkort onze eerste adviezen bespreken. Uiteindelijk schrijven we een rapport met aanbevelingen voor de gemeenteraad. In september hopen we met concrete adviezen te komen waar de gemeenteraad mee aan de slag kan. Het zou geweldig zijn als er daadwerkelijk iets gedaan wordt met onze ideeën en adviezen. Dat zou voor ons een geslaagd project betekenen."

Wethouder Chantal Zeegers (o.a. klimaat) is enthousiast over de start van het burgerberaad: "Ik vind het geweldig om te zien dat zoveel Rotterdammers enthousiast zijn om mee te doen aan het eerste Rotterdamse burgerberaad over klimaat. Ik ben heel benieuwd naar hun ideeën en oplossingen over wat wij als stad moeten doen voor het klimaat."