Archief
PR

'In Brussel worden veel besluiten genomen die invloed hebben op ons dagelijks leven'

Nederland gaat donderdag weer naar de stembus, dit keer voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Drie inwoners uit onze regio zijn verkiesbaar. De komende dagen maak je kennis met hen. Vandaag: Richard van Scherpenzeel (VVD) uit Maassluis.

Tijdens de vorige Europese verkiezingen in 2019 lag het opkomstpercentage in Maassluis op iets meer dan 40 procent en ook dit jaar lijkt de animo niet heel groot. "Mensen zijn verkiezingsmoe," zegt Van Scherpenzeel, nummer 26 op de lijst van de VVD. "De afgelopen jaren hebben we veel verkiezingen gehad, zoals de waterschaps-, provinciale en Tweede Kamerverkiezingen. Dat kan ervoor zorgen dat mensen nu even geen zin meer hebben om te stemmen."

Hij betreurt de lage opkomstverwachting voor de Europese verkiezingen. "Deze verkiezingen zijn het enige moment waarop de burger invloed kan uitoefenen op de Europese politiek," benadrukt hij. "In Brussel worden veel besluiten genomen die direct invloed hebben op ons dagelijks leven, zoals de kwaliteit van ons voedsel, de prijs van energie en de regels voor welke auto's we mogen rijden."

Volgens Van Scherpenzeel is een gebrek aan media-aandacht voor de Europese politiek een belangrijke oorzaak van de lage betrokkenheid. "De landelijke media besteden veel meer aandacht aan de Tweede Kamer en Den Haag. Over Brussel hoor je eigenlijk alleen maar iets als er weer verkiezingen aankomen," aldus van Scherpenzeel. "Dat draagt bij aan de perceptie dat Den Haag belangrijker is dan Brussel, terwijl de Europese besluiten juist grote invloed hebben op ons dagelijks leven."

Betere infrastructuur en openbaar vervoer

Van Scherpenzeel, die werkzaam is in de transportsector en gemeenteraadslid is in Maassluis, heeft duidelijke ideeën over wat hij naar Brussel wil meenemen. "Onze regio heeft dringend behoefte aan betere infrastructuur en openbaar vervoer. De bereikbaarheid staat onder druk, en een uitbreiding van hoogwaardig openbaar vervoer zou kunnen bijdragen aan een vermindering van het autogebruik en de druk op ons wegennet," legt hij uit. "Ik wil me vooral inzetten voor duurzaamheid en mobiliteit."

Met een beperkt aantal te verdelen zetels, is de kans dat Van Scherpenzeel gekozen wordt niet zo groot. Maar mocht dat toch gebeuren? "Dan leg ik mijn raadslidmaatschap in Maassluis neer en pas ik mijn werk in mijn eigen bedrijf aan. Ik wil het goed doen of anders niet," zegt hij vastberaden. "Hoewel mijn kansen niet groot zijn, wil ik zoveel mogelijk voorkeurstemmen halen en ervoor zorgen dat de stem van de mensen die op mij stemmen gehoord wordt in Europa. Als ik niet verkozen word, blijf ik actief in de gemeenteraad en zorg ik ervoor dat de belangen van onze regio toch worden vertegenwoordigd in Brussel. Ik wil een stem zijn voor de mensen uit Maassluis, Westland en Midden-Delfland."

Beluister het hele gesprek met Richard van Scherpenzeel:

Categorieen:
Nieuws Politiek