Ophef over 'knip' voor auto's: 'Geen enkele Hoorenees vindt dit een goed plan'
De aanleg van een zogenoemde snelfietsroute door Den Hoorn zorgt voor ophef in het dorp. Op de Hoornseweg komt mogelijk een 'knip' die autoverkeer van Den Hoorn naar Delft onmogelijk maakt. "Wat is het probleem met deze weg dat er een knip nodig is?"
De snelfietsroute is een initiatief van de Metropoolregio en moet straks lopen van Naaldwijk, via Midden-Delfland, naar het centrum van Delft. Het is de bedoeling dat, de naam zegt het al, fietsers op deze route snel van A naar B kunnen komen en daarbij met zo min mogelijk obstakels te maken krijgen.
Bewoners van de Hoornseweg zijn onlangs om hun mening gevraagd over het plan om in de weg een knip op te nemen. Feitelijk is dit een blokkade tussen de Hoornseweg en de (in het verlengde liggende) Buitenwatersloot in Delft. 'Tussen de Drogerij en de Oliemolen (waar nu het fietspad met het hek ligt) worden enkel auto's met een ontheffing doorgelaten richting Delft. Dit om doorgaand autoverkeer over de Hoornseweg tegen te houden en de weg rustiger te houden. Volgens de doorrekeningen die door een adviesbureau gemaakt zijn, is het anders niet mogelijk de hoeveelheid autoverkeer over de Hoornseweg voldoende te beperken. Er rijden dan te veel mensen die niet uit onze wijken, de Buitenwatersloot of de Molenwijk komen over de weg.', is te lezen op de website van de bewonersvereniging Oude Veiling. De bewoners constateren dat mensen uit de omliggende wijken waarschijnlijk geen ontheffing krijgen en dat baart zorgen. Reden om de politiek op te zoeken.
'Wat is het probleem?'
"Ik spreek geen enkele Hoorenees die dit een goed idee vindt of niet met heel veel vragen komt", zei raadslid Frank van Lier (Mijn Partij) dinsdagavond tijdens een raadsvergadering. Hij kreeg bijval van collega's uit de andere fracties. "Net als de heer Van Lier ben ook ik de afgelopen twee weken hierop regelmatig aangesproken", reageerde Desiree Langeveld (CDA). "Wat is nu daadwerkelijk het probleem met deze weg dat er een knip nodig is?", vroeg zij zich af. Roy Ringeling (ChristenUnie) vroeg zich af of er al onomkeerbare besluiten zijn genomen.
Dat is volgens wethouder Bart de Leede nog niet het geval. "Primair gaat het hier om het inrichten van een doorfietsroute en de kansen die dat heeft voor Den Hoorn om tot een verbetering te komen van de fietsverbinding. Daarvoor is onderzoek gedaan en wordt nog onderzoek gedaan. Onderdeel van dat onderzoek is het aanbrengen van een knip. Dat is niet besloten, maar onderdeel van een onderzoek. De resultaten van dat onderzoek moeten nog in beeld komen. Tegelijkertijd is er voor gekozen om rond dit onderwerp de mening van inwoners te horen. Dat doe je met direct omwonenden."
In reactie op de vragen uit de raad, wordt gekeken of er meer mensen dan alleen de direct aanwonenden gehoord kunnen worden. De raad wordt in elk geval nog betrokken bij de verdere planvorming. Midden-Delfland draagt namelijk 30 procent van de kosten (het overige deel betaalt de metropoolregio). "Zeker de inwoners van Den Hoorn moeten beter worden van zo'n investering. De oplossing ligt inhoudelijk nog niet vast", aldus de wethouder.