Duuk is hoogbegaafd: 'Ik vond de logica belangrijk. Dus dan maar geen gevoelens'
Op negenjarige leeftijd begon Duuk Niemantsverdriet aan de middelbare school, een opmerkelijke stap die zijn leven op vele manieren heeft beïnvloed. Niemantsverdriet, die nu negentien is, deelt zijn verhaal bij Aan Tafel.
De Westlander herinnert zich niet dat hij zichzelf als 'anders' beschouwde. Het was eerder zijn omgeving die zijn hoogbegaafdheid opmerkte, zoals zijn moeder, die zelf lerares was op de basisschool waar hij zat. "Ik had alleen door dat ik al kon lezen toen ik bij de kleuters kwam bijvoorbeeld. Maar ik had natuurlijk niet door dat dat bijzonder was." Het label 'hoogbegaafd' was voor Niemantsverdriet meer een beschrijving dan een identiteit: "Ik heb me nooit echt geïdentificeerd met het label 'hoogbegaafd'. Het is nou eenmaal wat omschrijft wat bij mij het geval is."
Op zijn negende ging Niemantsverdriet dus al naar het voortgezet onderwijs. De overgang naar de middelbare school op zo'n jonge leeftijd bracht voor hem zowel opwinding als uitdagingen met zich mee. Terwijl hij zichzelf als ontspannen beschouwde, merkte hij op hoe zijn klasgenoten soms overdreven gefocust waren op zijn leeftijd en intellectuele status. De Westlander had soms moeite met aansluiting vinden bij zijn klasgenoten, omdat deze beduidend ouder waren en daardoor soms verder waren ontwikkeld op sociaal vlak: "Ik vind zelf dat ik niet zo goed ben in een gesprek voeren. En daarmee bedoel ik een gesprek in leven houden en vragen stellen aan een ander. Daar ben ik niet heel goed in." Daarnaast heeft hij soms moeite met emoties, die hij naar eigen zeggen te vaak onderdrukte: "Ik vond de logica belangrijk. Dus dan maar geen gevoelens." Toch vond hij dat niet het moeilijkste aan de middelbare school: "Het lastigste was nog dat ik opeens vijf kilometer moest gaan fietsen met inderdaad zo'n hele zware boekentas", grapt hij.
Toekomst
Na het behalen van zijn VWO-diploma op vijftienjarige leeftijd, koos Niemantsverdriet voor een studie computer science aan de TU Delft. Hoewel hij op papier veel kansen heeft, worstelt hij met het maken van keuzes over zijn toekomst. "Ik heb geen idee hoe ik wil dat mijn toekomst er graag uitziet", bekent hij. "Maar juist omdat er zoveel opties zijn, maakt het veel lastiger."
Het hele gesprek met Duuk Niemantsverdriet zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.