Apart tuincontract: een oplossing voor tuinoverlast bij Hoekse huurwoningen
Met het afsluiten van een apart tuincontract wil Woningbouwvereniging Hoek van Holland (WVH) verwaarloosde tuinen aanpakken. "Handhaven wordt zo makkelijker."
WVH hoopt dat huurders die een tuin hebben daarvan genieten. En dat een tuin geen overlast of ergernis voor anderen oplevert. Als manager wonen en vastgoedbeheer is Daan de Jongh onder andere verantwoordelijk voor de leefbaarheid, het wonen maar ook over de huurcontracten. "Het is best een ding in het dorp: mensen zien met lede ogen hoe sommige van onze huurders hun tuin verwaarlozen. We worden ook regelmatig gebeld met de vraag of we wat kunnen doen aan de rotzooi in de tuin van hun buren. Uiteraard is het dan zaak om eerst zelf contact met je buren op te nemen, maar als dat niet lukt, moeten we wel kunnen handhaven."
Apart tuincontract
Als je A zegt, moet je ook B kunnen zeggen. "Met huurders die een huis met een tuin van ons gaan huren, sluiten we naast een huurcontract voor het huis ook een apart contract voor de tuin", vervolg De Jongh. "Daarin staan afspraken over het tuinonderhoud. Het tuincontract is nu een aparte bijlage van de huurovereenkomst. Het is bedoeld om sancties te kunnen opleggen, als het onderhoud van de tuin de spuigaten uitloopt.
In het tuincontract staat niet alleen wat wij qua onderhoud verwachten, maar bijvoorbeeld ook hoe een tuin aangelegd moet worden, als het gaat om de bestrating; een tuin mag niet helemaal bestraat worden, want er moet ook ruimte zijn voor de regen. Dat is nieuw, en hadden we voorheen nog niet in een contract staan."
Naar de rechter
In de algemene huurvoorwaarden staat volgens De Jongh al iets over het op orde houden van je tuin. "Maar we hebben gemerkt dat huurders daar vaak overheen lezen. Het is mede om die reden lastig om een zaak voor de rechter te brengen, als het voor een huurder niet duidelijk is wat wel en niet kan. Met een apart huurcontract voor tuinonderhoud kunnen we dat nu wel. Handhaven wordt zo makkelijker. Dat zorgt ervoor dat een rechtzaak kansrijk is, want vaak is het een grijs gebied. Bij overtredingen van het tuincontract kunnen we nu bijvoorbeeld een dwangsom opleggen. Los van het handhaven kijken we ook hoe we het kunnen voorkomen. Zo hebben we van tijd tot tijd opschoonacties waarbij huurders hulp kunnen krijgen om bijvoorbeeld hun grofvuil te laten ophalen. Dat doen we in samenwerking met Welzijn op de Hoek."
Landelijk probleem
Het is volgens De Jongh niet alleen een probleem in Hoek van Holland. "Bij nieuwbouw werken wij ook met tuincontracten", zegt Wonen Wateringen. "We zijn bezig met het ontwikkelen van een Groene Tuinenbeleid. In basis zijn we namelijk erg voorstander van minder bestrating. En in het kader van duurzaamheid, willen we het op termijn graag doorvoeren."
Maar niet iedere woningbouwvereniging werkt met een apart tuincontract. Staedion hanteert geen apart tuincontract voor huurders van een woning met tuin. "Wij gebruiken huurovereenkomsten met algemeen geldende voorwaarden. Hieronder valt ook een tuin, de huurder moet zorgdragen voor het onderhoud van de tuin."
Arcade heeft in 2018 hun tuinbeleid herzien. "We merkten dat hier en daar wat onduidelijkheid was over wat wel en niet mag in de tuin. Onderdeel van het tuinbeleid is dat we nieuwe huurders beter gaan wijzen op wat wel mag en niet mag met de tuin. In het huurcontract nemen we daarom aanvullende voorwaarden over tuinonderhoud op als aparte bijlage."
"Bij Wonen Midden-Delfland werken wij ook niet met een apart tuincontract. Ons beleid tuinen en buitenruimtes is wel onderdeel van de huurovereenkomst. Huurders tekenen hiervoor bij het aangaan van de huurovereenkomst. In dit beleid leggen we uit wat wel en niet mag. Qua inhoud denk ik dat het erg lijkt op het tuincontract wat Woningbouwvereniging Hoek van Holland afsluit met de huurder."
Maasdelta in Maassluis spreekt huurders regelmatig aan op de staat van hun tuin, maar gebruikt geen apart tuincontract zoals in Hoek van Holland. "In plaats daarvan bevat het huurcontract een sectie over tuinonderhoud, waarbij huurders moeten zorgen voor een klimaatbestendige inrichting, zoals goede regenwaterafvoer. De algemene huurvoorwaarden dekken ook het onderhoud van tuinen en erven. Wijkbeheerders controleren dit en grijpen in bij klachten. Bij huurderswisselingen verwijdert Maasdelta soms volledig betegelde tuinen om ze geschikt te maken voor nieuwe bewoners."
Terwijl WVH en sommige andere woningbouwverenigingen zoals Wonen Wateringen de route van aparte tuincontracten volgen, blijven andere verenigingen zoals Arcade, Staedion en Wonen Midden-Delfland bij meer algemene huurovereenkomsten met daarin opgenomen tuinonderhoudsclausules. De reactie van Maasdelta, die geen apart tuincontract gebruikt maar wel regelmatig ingrijpt bij tuinproblemen, toont aan dat er meerdere benaderingen zijn om dit landelijk erkende probleem aan te pakken.