Archief
Harnasmolen

Raad wil meer betaalbare huizen, maar hier komen toch dure woningen

Het aantal betaalbare woningen in Midden-Delfland moet de komende jaren flink toenemen. In het coalitieakkoord is in 2022 een ambitie van minimaal 60 procent sociale en betaalbare woningen per bouwplan. Toch zijn er nog steeds projecten die daar bij lange na niet aan komen. Hoe kan dat?

Vorig jaar september keurde de gemeenteraad een plan goed voor dertig nieuwe huizen aan de Woudselaan in Den Hoorn. Het gaat om een mix van drie-onder-één-kap woningen, twee-onder-één-kap woningen en vrijstaande woningen. De woningen zullen in het wat duurdere segment vallen. Dinsdagavond sprak een commissie van de gemeenteraad over een ander plan aan de Woudselaan. Een ontwikkelaar wil daar twaalf woonkavels uitgeven. Ook in dit plan is geen sociale woningbouw opgenomen.

Eerdere afspraken

Bij beide plannen gaat het om plannen waar al langer over wordt gesproken. Zo lag er het in het geval van de in september goedgekeurde dertig woningen een beeldregiekader uit 2017. Hoewel meerdere raadsleden vroegen naar de mogelijkheden om goedkoper te bouwen, was het antwoord destijds nee. Toenmalig wethouder Wendy Renzen: "Ik denk dat dat voor dit plan een beetje een kansloze vraag is, want bij een plan bij ruim opgezette woningen, op ruime kavels vragen of daar woningen gebouwd kunnen worden tot 350.000 euro – want dat is betaalbaar – is eigenlijk gewoon een kansloze vraag."

"De ontwikkelaar heeft meerdere fases gebouwd voor ons. Die afspraken zijn lang geleden gemaakt met de ontwikkelaar. Dan vind ik dat je als college ook gewoon je woord moet nakomen en je moet houden aan de afspraken die je daarin hebt gemaakt."

Casa Molinos de Arnès Den Hoorn

Dinsdagavond lag er dus weer zo'n plan voor, getiteld Casa Molinos de Arnès Den Hoorn. Dat is Spaans voor Huis Harnasmolen Den Hoorn, genoemd naar het gebied waarin het plan ligt. Het plan van de ontwikkelaar is om twaalf woningen te bouwen tussen de Woudselaan en het waterbassin langs de Harnaschdreef. Er worden kavels uitgegeven voor vrijstaande woningen.

"Als ik (op basis van de stukken, red.) dat uitreken, dan kom ik tot woningen tot 1.000 kuub", zei raadslid Niek Knaap (OGP). "Een woning van 1.000 kuub, dat zijn acht starterswoningen. Is het niet mogelijk dat je binnen de volumes die je afspreekt met een ontwikkelaar te kijken: wat kan er wel?" Ook raadsleden Frank van Lier (Mijn Partij) en Roger Vieira (D66) vroegen zich af of er iets te doen is aan het type woningen. "We kunnen ons nu niet voorstellen dat hier gebouwd wordt onder een miljoen euro. Welke opties zijn er nog?", aldus Vieira.

De huidige wethouder Wonen, Fred Voskamp, verwees ook hier naar afspraken die eerder zijn gemaakt. Immers, in 2016 is er al een overeenkomst gesloten voor deze ontwikkeling. "Echt een andere invulling in het kader van een ander type woningen, de kavels en hoe daarmee om te gaan, dat gaat echt wel heel ver in tegen de eerdere afspraken die we gemaakt hebben met ontwikkelaars. Maar ook met wat u zelf heeft afgesproken. Dat is de reden waarom wij daar niet verder op ingegaan zijn, los van het feit dat we contractueel gebonden zijn op een aantal uitgangspunten op dit vlak."

Na enig aandringen vanuit de raad, gaf de wethouder uiteindelijk aan: "Natuurlijk wil ik nog in gesprek met de ontwikkelaar. Alleen er liggen ook vanuit u als raad kaders waarop afspraken gemaakt zijn en contracten gesloten zijn. Als we dat gesprek met die ontwikkelaar aangaan, is die misschien bereid om aanpassingen te doen op zijn originele plannen. Maar dat gaat dan in tegen alle andere zaken die we eerder hebben besloten met z'n allen."

Het bouwplan wordt over twee weken verder behandeld tijdens de raadsvergadering.