Archief
WOS

WOS

Voor Midden-Delfland wordt een toekomstvisie opgesteld

De gemeente Midden-Delfland zaterdag een 'dag voor de toekomst' gehouden. Samen met inwoners, ondernemers en organisaties zal er een toekomstvisie worden opgesteld voor Midden-Delfland in 2050.

Op deze bijeenkomst werd er om de mening gevraagd van de inwoners over hoe zij Midden-Delfland graag willen zien. Iets wat volgens burgemeester Fenna Noordermeer erg belangrijk is: "Het is heel belangrijk om dat niet op het gemeentehuis te bedenken, maar juist in de samenleving, met de inwoners van Midden-Delfland." Maar niet alleen tijdens deze bijeenkomst kunnen mensen hun mening geven, sinds zaterdag is er een swipocratie. Hiermee kunnen inwoners van Midden-Delfland op een laagdrempelige manier hun mening geven over de toekomst. Bij deze app krijgt de gebruiker een aantal vragen, die hij naar de kant van zijn voorkeur kan 'swipen'. Noordermeer is erg enthousiast over deze vorm van enquêteren: "Je bent binnen vijf minuten klaar met het invullen van deze enquête, wat ons super belangrijke informatie geeft." Uiteindelijk worden deze ideeën gebundeld en wordt er een droomscenario geschetst. Dit geeft de gemeente een richtlijn om zich op te focussen voor 2050.

Vier scenario's

Tijdens de bijeenkomst presenteerde de gemeente ook vier uitgewerkte scenario's, met ideeën in welke richting Midden-Delfland kan.
In Scenario A: Modern Leven wordt de focus gelegd op een plek bieden voor iedereen. Hierdoor zal er meer in de hoogte worden gebouwd, maar is er wel meer ruimte.
In Scenario B: Groen Leven staat de natuur centraal. Een belangrijke pijler in dit scenario is meer ruimte voor verwilderde, moerassige natuurgebieden. Hiervoor zouden weilanden plaats moeten maken.
In Scenario C: Landelijk Leven ligt de focus op rustig wonen. Een belangrijke pijler hierin is het bewust tegenhouden van bevolkingsgroei om het dorpse gevoel te behouden. Echter leidt dit wel tot hogere huizenprijzen en een grote vergrijzing.
In Scenario D: Dorps Leven is de sociale gemeenschap erg belangrijk. Hiervoor is een flinke bevolkingsgroei nodig en zullen enkele historische huizen plaats moeten maken voor hoogbouwprojecten.

Bekijk hieronder de hele reportage die de WOS maakte over de bijeenkomst.