Archief
Marleen Fouchier

Marleen Fouchier

Jonge talentvolle sporters: Pieter de Lange

De 17-jarige Pieter de Lange uit Maasland komt uit een heuse tennisfamilie. Het was daarom ook niet zo gek dat hij op zijn vijfde begon met deze, zoals hij het zelf zegt "geweldige sport".

"Ik ben begonnen met tennissen omdat mijn hele familie tennist. Ik ging altijd mee met mijn ouders, opa en oma. Het begon eerst met kijken totdat ik het zelf wilde uitproberen en toen merkte ik al gauw dat ik tennis heel leuk vind", zo begint de tennisser zijn verhaal. Zoals ieder jong kind wilde hij al snel beter zijn dan zijn grotere broers, en daarmee begon zijn competitiviteit.

Inmiddels heeft hij al verschillende successen behaald. Zo werd hij in december de beste Nederlandse indoor tennisser onder de achttien jaar. In augustus behaalde hij die titel ook al voor het outdoor tennis. Die laatste zal hem lang bijblijven: "Het heeft zo lang geduurd, en ik stond nog een break achter in de derde set. Uiteindelijk wist ik mezelf terug te vechten, waardoor ik de partij toch nog wist te winnen."

Om zo goed te worden traint De Lange erg hard: “Ik train nu zes keer per week en zonder wedstrijden is dat ongeveer achttien uur per week." Van die zes trainingen traint hij er drie bij Burgersdijk Tennis in Wateringen. De overige drie traint hij op het nationaal trainingscentrum in Amstelveen.

Om goed te worden in tennis zijn volgens hem veel verschillende aspecten belangrijk. Zo moet hij veel trainen op kracht, snelheid, concentratie en behendigheid. Maar voor hem is doorzettingsvermogen toch het belangrijkste om beter te worden: "Je hebt veel overwinningen en nederlagen in de sport en je toekomst is ook onzeker. Het belangrijkste is dat je blijft doorzetten en dat je niet opgeeft!"

Toekomst

Hoewel De Lange nuchter blijft nadenken, durft hij wel te dromen: "Mijn grote doel/droom is natuurlijk grandslamtoernooien winnen, maar tennis is een proces. Het gaat niet van de ene op de andere dag." Daarom heeft hij 'tussendoelen' gezet. Het eerstvolgende doel is "om volgend jaar een jeugdgrandslamtoernooi te spelen en daarna over te gaan naar het seniorentennis". Met dit soort tussendoelen hoopt hij de top te bereiken: "Zo ga je stap voor stap steeds een trede hoger totdat je uiteindelijk bovenaan de berg staat."

De afgelopen weken sprak de WOS met verschillende talentvolle sporters uit onze regio tussen de 13 en 18 jaar oud. Ben of ken jij een sporter die niet mag ontbreken in een vervolg serie? Tip ons dan via nieuws@wos.nl.

Lees ook de andere artikelen in deze serie.

- Boet Groenewegen, shorttrack
- Mats Duwel, badminton
- Sem Esselink, voetbal
- Pien Mittertreiner, Werpen