Archief
PR

PR

Jonge talentvolle sporters: Pien Mittertreiner

De 17-jarige Pien Mittertreiner uit Maassluis doet al sinds haar zesde aan atletiek. Toen zij samen met haar zus bij een open dag van Olympus '70 in Naaldwijk ging kijken, werd ze direct enthousiast.

Daarom heeft ze zich op haar zesde gelijk ingeschreven. Hier ontdekte ze al snel haar voorliefde voor het werpen: "Toen ik een jaar of tien was, mocht ik voor het eerst kogelstoten. Dat vond ik meteen heel leuk en ik merkte dat ik er ook wel goed in was." Daarom besloot ze zich meer te specialiseren: "Dat begint bij één training per week, waar je een specialisatie mag kiezen. Omdat ik werpen het leukst vond om te doen, heb ik daarvoor gekozen. Naast kogelstoten gingen we tijdens de specialisatietraining op zaterdag ook speerwerpen en discuswerpen." Tijdens de twee andere trainingen in de week deed ze dus nog andere onderdelen binnen de atletiek.

Bij Olympus '70 kwam ze haar trainer Marco Bronswijk tegen. Hij liet haar kennismaken met kogelslingeren, wat al snel haar favoriete en beste onderdeel werd. Uiteindelijk heeft dit ertoe geleid dat zij in juni dit jaar Nederlands kampioen onder de 18 op dit onderdeel werd. Zoals ze zelf zegt: "Een goede trainer is denk ik altijd wel belangrijk. Marco kan mij heel erg goed helpen met het steeds verder verbeteren van mijn werptechniek."

Zelf doet ze ook genoeg voor haar succes, Mittertreiner traint zes tot zeven keer per week. "Ik heb in ieder geval drie keer per week krachttraining en drie keer werptraining. Voorafgaand aan wedstrijden kan er een werptraining bijkomen of juist een krachttraining afvallen, omdat ik een wedstrijd heb."

Resultaten

Door haar goede trainer, maar ook haar harde werken, heeft ze al veel eremetaal binnen gesleept. "Ik denk dat mijn beste prestatie tot nu toe Nederlands kampioen op het onderdeel kogelslingeren op het NK onder 18 (in juni 2023, red.) is. De dag erna won ik ook nog het zilver bij het discuswerpen", aldus de werpster. Daarnaast bemachtigde ze op haar vijftiende in één weekend twee Nederlands titels (kogelslingeren en discuswerpen) en één derde plek (kogelstoten). In de toekomst hoopt Mittertreiner daarom professioneel atleet te worden en dus geld te verdienen met haar sport, door mee te mogen doen aan internationale wedstrijden, zoals de Olympische Spelen. Hiermee hoopt zij meer aandacht te krijgen voor de werponderdelen in de atletiek. Mittertreiner is hard op weg om die droom werkelijkheid te maken, want ze is onlangs uitgenodigd door de Atletiekunie voor trainingen op Papendal.

De komende weken spreekt de WOS met verschillende talentvolle sporters uit onze regio tussen de 13 en 18 jaar oud. Ben of ken jij een sporter die niet mag ontbreken in deze serie? Tip ons dan via nieuws@wos.nl.

Lees ook de andere artikelen in deze serie.

- Boet Groenewegen, shorttrack
- Mats Duwel, badminton
- Sem Esselink, voetbal