Archief
PR

PR

Jonge talentvolle sporters: Mats Duwel

De 17-jarige Mats Duwel uit Naaldwijk is opgegroeid in een ware badmintonfamilie. Zijn ouders en broer zaten op deze sport, dus het was niet zo gek dat hij op zijn achtste ook overstapte van voetbal naar badminton.

Zijn badmintoncarrière begon bij zijn lokale club BC Mix in Naaldwijk, maar inmiddels speelt hij bij het Wateringse Velo. Daarmee speelt hij soms in de eredivisie. Toch blijft het daar niet bij, want op het moment is hij op trainingsstage in Denemarken. “Hier train ik tien keer per week. Dit bestaat uit zeven trainingen op de badmintonbaan en drie trainingen in de sportschool”, aldus Duwel.

Volgens hem is het voor een badmintonner vooral belangrijk dat je tactisch blijft nadenken: “Badminton wordt ook wel schaken op hoog tempo genoemd. Je ziet bijvoorbeeld ook op het topniveau dat er technisch nog zeker wel verschillen zijn qua niveau, maar als je heel slim bent op de baan kun je zelfs als je technisch ietsjes minder bent er wel mee wegkomen. Het is echt een kwestie van een paar stappen vooruit denken tijdens de wedstrijd, maar ook al zelfs tijdens de rally. Dat is uiteindelijk op topniveau de beslissende factor.”

Hoogte- en dieptepunten

Zijn tactisch denkvermogen heeft Duwel in zijn carrière al ver gebracht. Zo is hij twee keer Nederlands jeugdkampioen geworden en mocht hij in 2022 mee doen aan het European Youth Olympic Festival, een soort Olympische Spelen voor de jeugd. Hier bereikte hij de kwartfinales.

Toch heeft hij ook mindere tijden gehad, zo beschrijft hij dat hij onlangs het dieptepunt in zijn carrière heeft gehad: ”Het begon met een paar wedstrijden waar ik totaal niet tevreden mee was. Toen begon ik na te denken over dat ik per se nu moest presteren waardoor ik heel erg gestresst raakte. Hierdoor ging ik nog slechter spelen en verloor ik het plezier erin.”

“Ik werd super vermoeid, kreeg veel pijntjes, maar ik bleef maar doorgaan en doorgaan, waardoor ik uiteindelijk zwaar overtraind raakte en veel te ver over mijn grenzen heen ben gegaan.“

Toch blijft hij hopen: “Het grootste doel wat ik uiteindelijk hoop te bereiken is natuurlijk de grootste van allemaal, de Olympische Spelen winnen.” Welke dit zal zijn weet hij nog niet, maar Parijs is in ieder geval nog te vroeg.

De komende weken spreekt de WOS met verschillende talentvolle sporters uit onze regio tussen de 13 en 18 jaar oud. Ben of ken jij een sporter die niet mag ontbreken in deze serie? Tip ons dan via nieuws@wos.nl.

Lees ook de andere artikelen in deze serie.

- Boet Groenewegen, Shorttrack