Archief
PR

PR

Jonge talentvolle sporters: Boet Groenewegen

De 16-jarige Boet Groenewegen uit De Lier staat al van jongs af aan op het ijs. De shorttracker heeft inmiddels al meerdere prijzen binnengesleept en hoopt in de toekomst meer eremetaal binnen te halen op nationaal en internationaal niveau.

Toen Groenewegen 5 jaar was, zag hij zijn zus schaatsen en was hij direct enthousiast: "Mijn zus zat op schaatsles in De Uithof, en ik wilde ook heel graag. Ik was toen alleen nog te jong om op les te mogen." Op zijn zesde mocht de Lierenaar wel op schaatsen. En een jaar later begon hij met langebaanschaatsen bij Hardrij Vereniging Haag Westland (HVHW) in Den Haag. Hier is hij ook gaan shorttracken, waar hij erg goed in bleek te zijn. In het seizoen 2022/23 besloot hij dan ook om zich volledig te richten op shorttrack.

Nu traint hij minimaal zeven keer per week. "In de winter sta ik vijf keer in de week op het ijs; van maandag tot en met vrijdag en daarbij doen we op maandag- en donderdagmiddag nog krachttraining." Het is volgens de Westlander vooral belangrijk om goed te trainen op techniek. "Als je heel veel kracht hebt, maar weinig techniek, zal je op een bepaald moment heel veel tekort komen en zal je dus moeilijker winnen", aldus de shorttracker. Daarnaast is het belangrijk om snel te kunnen schakelen, er zit soms maar heel weinig tijd tussen de wedstrijden en dus kan hij niet te lang in zijn frustratie blijven hangen.

Inmiddels heeft Groenewegen ook al wat successen geboekt, zo is hij vorig seizoen Nederlands kampioen geworden op de 500 meter. Daarnaast plaatste hij zich voor het EK junioren C in Turijn. Hier werd hij vierde op de 1.000 meter en achtste in het totaalklassement.

Boet Groenewegen Nederlands kampioen bij Junioren C PR

Toekomst

Hij hoopt zich dit seizoen nog te plaatsen voor de jeugd Olympische Spelen in Gangwon, Zuid-Korea. Maar dat wordt nog wel een uitdaging: "Daar mogen maar twee jongens uit Nederland naar toe en ik zit nu ongeveer op plek vijf, dus dat wordt nog even spannend." In de toekomst hoopt hij Nederland te mogen vertegenwoordigen op de echte Olympische Spelen.

De komende weken spreekt de WOS met verschillende talentvolle sporters uit onze regio tussen de 13 en 18 jaar oud. Ben of ken jij een sporter die niet mag ontbreken in deze serie? Tip ons dan via nieuws@wos.nl.

Categorieen:
Nieuws Sport De Lier