Archief
Archief WOS

Archief WOS

Opnieuw wolvarkens van Naaldwijkse hobbyboer ingenomen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft woensdag in Naaldwijk achttien wolvarkens meegenomen. Dat gebeurde na een melding over 'slechte omstandigheden van de varkens'.

De dieren liepen door de vele regenval van de afgelopen tijd, in een ondergelopen veld. Ook werd volgens de NVWA de nodige zorg onthouden en hadden de varkens niet de beschikking over een schone, droge en hygiënische ligplaats. Hierdoor waren de dieren niet beschermd tegen de slechte weersomstandigheden.

In bewaring

De 18 wolvarkens zijn 'in bewaring' genomen. Dit betekent dat de overheid de zorg voor de dieren overneemt op een andere, anonieme locatie. Dat gebeurt op kosten van de houder van de dieren. In sommige gevallen krijgt de houder de dieren terug. Dan zal de veehouder eerst de rekening moeten betalen en ook moeten kunnen aantonen dat hij goed voor de dieren zorgt. Alle overtredingen moeten zijn opgelost.

De dieren zijn van de Naaldwijkse schaapherder Pieter Dekker. Dat bevestigt de Westlander zelf, maar verder wil hij er niets over kwijt. Dekker heeft al vaker met de NVWA te maken gehad. Eind 2019 concludeerde de NVWA ook al dat de dieren geen schone en droge verblijfplaatsen hadden. Bij herinspecties bleek daarna wel af en toe dat overtredingen tijdelijk waren hersteld. Begin februari 2021 namen inspecteurs opnieuw een kijkje en werden veertien wolvarkens weggehaald, omdat ze onder slechte omstandigheden zouden leven. Enkele dagen later werden ok nog eens meerdere runderen en schapen in beslag genomen, omdat ze volgens de NVWA werden verwaarloosd.
Afgelopen zomer kreeg Dekker van de rechtbank een onvoorwaardelijke boete van 5.000 euro vanwege verwaarlozing van schapen en varkens.

Tekst loopt verder onder de Instagram-post.

'Passie voor dieren'

De langslepende zaak komt voort uit een andere zienswijze die Dekker erop nahoudt. "Ik doe dit uit passie. Ik kijk heel goed naar mijn dieren!", zei hij eerder tegen de WOS. Hij meent dat de huidige regels teveel zijn afgestemd op productiedieren, die alleen voor de slacht worden gehouden. Hij beweert dat hij alleen maar zeldzame dierenrassen houdt om ze te behoeden voor uitsterven, zoals de zeldzame wolvarkens. Die beesten gunt hij een vrij leven in de natuur.

Dekker is al langer bezig om de regels te veranderen. "Ik ben nu slachtoffer van een overheidssysteem dat aan een flinke opfrisbeurt toe is. Het is een misstand waarbij de menselijke maat is verdwenen. Ik ben niet de enige veehouder die hier tegenaan loopt, maar wel de eerste die zich erover uitspreekt", vertelde hij in 2021.