Westland: 1051 woningen isoleren tot eind 2026
Er komt vanaf 1 januari in Westland een nieuwe subsidieregeling voor het isoleren van woningen met een laag energielabel en een lage WOZ-waarde. De gemeente heeft hiervoor 1,8 miljoen euro ontvangen van de rijksoverheid.
Het gaat om woningen van huiseigenaren, schrijft het college in een brief aan de raad. De nieuwe regeling borduurt voort op de Subsidieverordening Isolatiemaatregelen 2023, maar heeft wel andere voorwaarden die gebaseerd zijn op het Nationaal isolatieprogramma (NIP) van waaruit gemeenten een uitkering hebben gekregen. Zo is er in tegenstelling tot de oude regeling geen inkomens- en vermogensgrens meer. De woning mag een maximale WOZ-waarde van 429.300 euro hebben (peiling 1-1-2022) en moet op het moment van de aanvraag een energielabel D, E, F of G hebben dan wel minimaal twee delen die niet voldoende geïsoleerd zijn.
De subsidie is voor woningen, appartementen en ook agrarische woningen. Er is een extra bijdrage mogelijk voor inwoners die vallen onder de doelgroep Energiearmoede. Bij uitvoering door een vakspecialist is er per isolatiemaatregel maximaal 750 euro beschikbaar, met een maximum van twee maatregelen (dus 1.500 euro) per adres. Eigenaren die woningisolatie zelf uitvoeren kunnen eenmalig maximaal 750 euro ontvangen. Voor een eventuele tweede maatregel, uitgevoerd door een vakspecialist, stelt de gemeente nog eens eenmalig 750 euro beschikbaar. Voor spouwmuurisolatie wordt geen subsidie verleend.
Westland is al een aantal jaren bezig om woningeigenaren te stimuleren om te isoleren met de aanpak Westland Woont Duurzaam. Er zijn vrijwillige energiecoaches die bewoners onafhankelijk adviseren over wat er in de woning gedaan kan worden. En voor een betrouwbare offerte kunnen woningeigenaren gebruik maken van de collectieve inkoopactie voor isolatie en voor het vervangen van glas. Voor het aanbrengen van kleine isolatiemaatregelen in de woning is er vanaf 14 november 2023 de Fixbrigade Westland.
De subsidieaanvragen voor de nieuwe regeling worden verwerkt door het Regionaal Energieloket (REL), dat ervoor moet zorgen dat de aanvrager binnen drie weken het subsidiebedrag kan ontvangen. Uiteraard is dan wel nodig dat de aanvraag compleet is. REL zal de aanvrager hierbij ondersteunen met hun klantcontactcentrum, met een instructievideo en een aanvraagportal en zal ook op afspraak aanwezig zijn bij Buurtinformatiepunten. Alle informatie over deze subsidieregeling komt beschikbaar op de website van de gemeente en op Westlandwoontduurzaam.nl.