Archief
Rob Oosterlee

Provincie koopt veerboot Blankenburg aan

De terugkeer van een autoveer tussen Maassluis en Rozenburg is eindelijk in zicht. De provincie Zuid-Holland heeft met de curator van AquaSwets Veren een akkoord bereikt over de aankoop van veerboot de Blankenburg.

Inmiddels vaart er al meer dan een jaar geen autoveer meer tussen Maassluis en Rozenburg. Begin oktober 2022 kreeg de Blankenburg technische problemen. De tweede boot, de Staeldiep, lag toen al voor reparatie op de kant. Het vervolg is bekend: exploitant Blue Amigo kon de reparatiekosten niet betalen en ging uiteindelijk failliet. Sinds vele maanden moeten de reizigers het doen met een vervangend fiets-/voetveer.

Reparatie

Door de aankoop, waarmee een bedrag van 214.999 euro is gemoeid, wordt de provincie eigenaar van de Blankenburg. Zodra de boot wordt vrijgegeven door scheepswerf De Haas, waar-ie nu ligt, kan de nieuwe exploitant Damen het schip wegslepen en beginnen met de reparaties.

Ik snap heel goed dat de inwoners en overige reizigers nu niet opeens staan te juichen.

Jeannette Baljeu (gedeputeerde)

De provincie liet eerder weten dat de reparatie ongeveer zes tot acht weken in beslag zou nemen. Een woordvoerder van Damen zei later tegen de WOS vier maanden nodig te hebben om de boot weer in operationele staat te krijgen. Een door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) erkende technisch deskundige beoordeelt nu op verzoek van de provincie de nut en noodzaak en de kosten van de door Damen voorgestelde reparaties. De inzet van de deskundige beperkt zich niet alleen tot het reparatieproces. Gedurende de gehele looptijd van de overeenkomst wordt gebruik gemaakt van de expertise van deze deskundige.

Wanneer de boot daadwerkelijk gaat varen, moet dus nog blijken. Volgens de provincie is de eerste prioriteit om de Blankenburg zo snel als mogelijk weer in de vaart te krijgen.

"Ik snap heel goed dat de inwoners en overige reizigers nu niet opeens staan te juichen. Zij wachten al heel lang op een oplossing en denken ‘eerst zien, dan geloven’. Maar nu het veer in ons bezit is, kan Damen als de beoogde nieuwe exploitant aan de slag met de benodigde reparaties", zegt gedeputeerde Jeannette Baljeu. "Laat het duidelijk zijn dat wij als provincie dit probleem ook graag al lang hadden opgelost. Er is door veel mensen keihard gewerkt aan een oplossing. Maar een oplossing is niet eenvoudig gebleken. In de uitvoering zijn we tegen tal van zaken aangelopen, zoals aanbestedingsregels, juridische en financiële aspecten, beschikbaarheid van personeel en betrokkenheid van organisaties met verschillende belangen. Allemaal aspecten die ons niet hebben geholpen om snel tot een oplossing te komen."

Afspraken tot juli 2025

De provincie en Damen hebben een overeenkomst gesloten tot juli 2025, met twee keer een verlengingsmogelijkheid van één jaar. Dit betekent dat Damen tot uiterlijk juli 2027 de veerverbinding tussen Maassluis en Rozenburg verzorgt.

Op korte termijn worden ook de voorbereidingen in gang gezet voor een nieuw aanbestedingstraject. In samenwerking met Provinciale Staten, gemeenten Maassluis en Rotterdam en de Dorpsraad van Rozenburg wordt bepaald wat voor veerverbinding er komt na de ingebruikname van de nieuwe Blankenburgverbinding in 2024.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis