Archief
WOS

Westlander verliest beste vriend door zelfdoding, nu zet hij zich in voor 113 zelfmoordpreventie

Erik Sosef verloor twee jaar geleden zijn beste vriend door zelfdoding. Nu zet hij zich met zijn goede vriend Dennis in om aandacht te vragen voor 113 zelfmoordpreventie. Daarvoor loopt het tweetal de Kennedymars, een loop van 80 kilometer.

Jaarlijks komen zo'n 1900 mensen om door zelfdoding, dat is driekeer zo veel als het aantal slachtoffers dat om het leven komt door een verkeersongeval. Bij jongeren tussen de 10 en 25 jaar is het zelfs de grootste doodsoorzaak. Elke zelfdoding raakt ongeveer 135 nabestaanden en andere betrokkenen, zo blijkt uit onderzoek. Ongeveer 40 procent van alle suïcides zijn mannen van middelbare leeftijd, maar nog geen 4 procent van alle contactverzoeken bij hulplijn 113 komt van deze groep.

Erik Sosef verloor zijn beste vriend Marcel door zelfdoding, een man van middelbare leeftijd. "Het is een traumatische ervaring", zegt Sosef in WOS-talkshow Aan Tafel over het moment dat hij hoorde dat zijn beste vriend was overleden. Sosef was aan het rijden toen hij het slechte nieuws kreeg. "Het is onwerkelijk. We wisten dat hij mentale problemen had, maar nooit dat hij suïcidaal was. Je ziet het totaal niet aankomen".

Naast het grote verdriet voelde Sosef ook boosheid. "Waarom heb je nooit om hulp gevraagd", vroeg Sosef zich langere tijd af. Uit onderzoek blijkt dat mannen van middelbare leeftijd niet snel om hulp vragen. Volgens Marcel van Kanten van Stichting 113 Zelfmoordpreventie komt dit mede doordat deze doelgroep vroeger heeft geleerd om zelf hun eigen problemen op te lossen. "Wat er gebeurt op een moment dat alles misgaat, dan ga je het zelf proberen op te lossen en durf je niet om hulp te vragen", vertelt Van Kanten in de talkshow.

Ook andere mensen vinden het soms lastig om hulp te vragen. Sosef wil het taboe doorbreken om over zelfdoding te praten. "Er kan volledig anoniem een beroep gedaan worden op de deskundige hulp van 113 Zelfmoordpreventie. Dit is aanvullend op de reguliere zorg."

Denk je aan zelfdoding? Praat erover! Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl

Hulplijn

Iedere dag bellen of chatten veel mensen voor hulp met de hulplijn. "Het aantal varieert per dag. Er zijn zo'n 300 tot 400 mensen die bellen of chatten met de hulplijn van 113", zegt Van Kanten. De hulplijn is 24 uur per dag bereikbaar, maar toch weet niet iedereen die hulp nodig heeft van het bestaan van 113.

"Wij wisten het eerst ook niet", zegt Sosef. "Later heb ik mij verdiept in hulplijn 113. Toen dacht ik: dat had nog wel de oplossing kunnen zijn. Dat je anoniem kan bellen naar iemand, die jou wil helpen en begeleiden. Dat is een tool waar je denk ik heel veel mensen mee kan helpen."

Kennedymars

Om aandacht te vragen voor 113 Zelfmoordpreventie gaat Erik Sosef samen met zijn goede vriend Dennis de Kennedymars lopen. Het is een loop van 80 kilometer. De overleden Marcel hebben ze in gedachten bij zich. "We hebben zijn muziek in een afspeellijst dat afgespeeld wordt door een kleine box. Iedereen die doneert, is vrij om een stukje mee te wandelen", zegt Sosef. De opbrengsten van de Kennedymars zijn voor 113 Zelfmoordpreventie. Doneren kan hier: Kennedymars voor 113 Zelfmoordpreventie.

Het hele gesprek met Erik Sosef en Marcel van Kanten zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland