Veel meldingen van vuurwerkoverlast in de regio
De politie Westland krijgt, tweeënhalve maand voor oudjaar, al veel verzoeken binnen om iets te doen tegen vuurwerkoverlast. Langs de Koningin Julianaweg in 's-Gravenzande staat daarom sinds twee weken een digitaal bord dat mensen oproept om overlast te melden.
"Er staat inderdaad een waarschuwingsbord in 's-Gravenzande. Een kar met daarop de tekst: als er overlast is, meld het en film het", zegt Charlotte Aalbers (Politie Westland). Die meldingen helpen ons om de personen die het vuurwerk afsteken te kunnen opsporen, zodat wij hun vuurwerk in beslag kunnen nemen. Helaas is het nodig om de kar nu te plaatsen, simpelweg omdat er al overlast wordt ervaren. Veel van de meldingen die wij binnenkrijgen komen uit 's-Gravenzande, maar ook op andere plekken in Westland speelt dit."
Harde knallen
"Ik heb het vaker meegemaakt dat ik aan het wandelen ben met mijn hond, en dan ineens schrikken wij ons naar. Dan galmt er een keiharde knal door de wijk", zegt Manita Hollaar uit 's-Gravenzande. "Ik weet wel wie het zijn, het is een groepje jongens van zo'n 14 tot 16 jaar. Eentje rijdt op een fatbike en de ander op een zwarte opoefiets. En ze hebben van die grote zwarte rugtassen om." Manita vervolgt: "Laatst was er een meneer in zijn tuin bezig, die ging enorm tekeer tegen die gasten. Zij staken dat vuurwerk af vlakbij zijn huis. Maar ze fietsten hard weg."
Artikel gaat verder onder de video.
Vroeg in het jaar
"In het hele Westland zien we dat er overlast wordt ervaren door vuurwerk", zegt Aalbers. "Mensen beginnen steeds eerder met het afsteken ervan. Ze halen het in het buitenland. Ik zou mensen echt willen vragen om melding van overlast te blijven doen bij de politie. En als je het meldt, dan helpt het als je de personen die vuurwerk afsteken beschrijft. Probeer dat zoveel mogelijk in detail te doen. Wat voor kleding dragen ze bijvoorbeeld? Ook willen wij graag weten welke kant ze zijn opgevlucht. Met die informatie kunnen wij gerichter zoeken naar de personen die dit doen.
Vuurwerkoverlast in de regio
Op Facebook deed de WOS recent een oproep aan mensen met de vraag of zij veel overlast ervaren. Dit leverde al snel 75 reacties op, waaronder die van een dame uit Maasluis. Zij vertelde het volgende:
"Het is hier sinds september al raak, ze steken van die vuurwerkbommen af. Het zijn jongeren die hangen in de speeltuin. Ze maken onze huisdieren bang, maar er wordt totaal niet op gehandhaafd. Mensen zijn bang om zich uit te spreken. Als wij dat doen, dan krijg je eieren tegen je raam gekogeld. Dat is gebeurt bij mijn buurvrouw."
Een greep uit de overige reacties:
- "Schering en inslag in Hoek van Holland. Vaak vrijdag- en zaterdagavond heel het jaar rond."
- "Het is hier in Naaldwijk ook elk weekend raak, of 's-avonds, of doordeweeks. Het slaat nergens meer op."
- "Zondagavond twee gigantische dreunen/knallen in Wateringen. Niet normaal. Maar als je de politie belt, willen ze weten waar het precies was. Dat weet je zó ongeveer alleen als het voor je neus gebeurt."
- "Contact met gemeente, politie, handhaving en jongerenwerk gehad. Ze doen hun best nu. Maar feit blijft dat je als 14-jarig ventje met cobra's in je klauwen ook thuis aangesproken zou moeten worden...."
- "Consumentenvuurwerk verbieden, dat is beter voor de dieren, mensen en voor het milieu. Een is beter voor je portemonnee in deze dure tijd."