Archief
WOS

Toekomst Oranjebonnen blijft voorlopig onzeker

De bezwaren tegen het bestemmingsplan Oranjebonnen in Hoek van Holland liggen vandaag precies twee jaar bij de Raad van State. Je zou bijna vergeten waar het over gaat. En waarom laat de uitspraak eigenlijk zo lang op zich wachten?

Tussen de woonwijken van Hoek van Holland en Maassluis liggen de Oranjebuitenpolder en Bonnenpolder. Om de ontwikkeling van de polders te versnellen zijn de bestemmingsplannen samengevoegd. Zo ontstond de projectnaam: Oranjebonnen. In 2000 (!) waren er al concrete plannen in het gebied voor een nieuw natuur- en recreatiegebied. De financiering was op hoofdlijnen ook al rond. Toch is er destijds niet gestart met het project omdat er door bezuinigingen geen budget was voor de uitvoering.

Aangepast bestemmingsplan

Op 30 september 2021 heeft de gemeenteraad van Rotterdam een aangepast bestemmingsplan voor de Oranjebonnen vastgesteld. In de plantoelichting staat dat het doel van het bestemmingsplan is om in dit agrarische gebied ruimte te bieden voor natuurontwikkeling en recreatieve voorzieningen, waarbij ook wordt ingezet op het versterken van de beleving van het gebied door behoud en ontwikkeling van landschappelijke en cultuurhistorische waarden. Het bestemmingsplan maakt tussen het Staelduinsebos en de Bonnenweg ook natuurbegraven mogelijk.

Bezwaarschrift

Een aantal grondeigenaren zijn het niet eens met het plan. Zij zijn het bijvoorbeeld niet eens dat natuurbegraven mogelijk is gemaakt en hebben bij de Raad van State bezwaar gemaakt tegen de plannen. Niet alleen vinden zij dat het ruimtelijk niet passend is in het plangebied, maar ook vrezen zij dat natuurbegraven een negatieve invloed op de mogelijkheden voor bedrijfsvoering zal hebben. Volgens hen leidt natuurbegraven tot bodemverstoring en -verontreiniging. Bovendien wordt de waterhuishouding beïnvloed door de grondophoging die nodig is om natuurbegraven mogelijk te maken, en door mogelijke afgraving van grond elders in het plangebied.

Tijdelijk schorsen

De bezwaarmakers hebben de voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam op 1 augustus 2022 verzocht om het bestemmingsplan te schorsen om te voorkomen dat grondwerkzaamheden in verband met het natuurbegraven kunnen worden uitgevoerd en om te voorkomen dat de aangewezen gronden als natuurbegraafplaats in gebruik worden genomen. De voorzieningenrechter heeft het verzoek op een zitting op 30 augustus 2022 behandeld en concludeerde dat er geen reden is om te veronderstellen dat Natuurbegraven Nederland op korte termijn, en zonder dat de grondeigenaren daarvan op de hoogte kunnen zijn, met grondwerkzaamheden in verband met het natuurbegraven zal beginnen. Daarom is er naar het oordeel van de voorzieningenrechter geen spoedeisend belang bij de gevraagde voorlopige voorziening. Het college van burgemeester en wethouders heeft nog geen aanvraag voor dergelijke grondwerkzaamheden ontvangen.

Waarom duurt het zolang?

Het is stil in de Oranjebonen; het bestemmingsplan ligt nu al twee jaar ter beoordeling bij de Raad van State. "Helaas kan ik nog geen concrete informatie over de voortgang van deze zaak geven", zegt mr. Pieter-Bas Beekman, woordvoerder van Raad van State. "De Raad van State streeft naar een zorgvuldige en grondige behandeling van zaken, en daardoor zijn vertragingen soms onvermijdelijk om een eerlijke en rechtvaardige uitspraak te garanderen. Dat kan frustrerend zijn voor de betrokken partijen, vooral als er belangrijke belangen op het spel staan. De zaak is behoorlijk omvangrijk en er zijn de nodige onderzoeken nodig." De zaak staat volgens Beekman voor dit jaar niet meer op de rol. "Dat betekent dat dit jaar geen zitting is te verwachten waarop de zaak zal worden behandeld. Het is de verwachting dat de zitting in het eerste kwartaal van 2024 wordt gepland."

De Oranjebonnen

Bonnenpolder
Het Staelduinse Bos en het naastgelegen open poldergebied de Bonnenpolder zijn al jaren een verademing voor velen om te recreëren. Fietsen, wandelen en sporten. Je ziet het hier allemaal gebeuren. De toekomst van de Bonnenpolder was al tientallen jaren onzeker. Oprukkende bebouwing is een van de gevaren die in de Randstad continu op de loer ligt. In één klap 128 hectare natuur beschermen is een unieke kans.

Oranjebuitenpolder
Kom je vanuit Maasdijk aangereden via de Korte Kruisweg, dan opent zich op de Oranjedijk een wijds landschap van zo'n 320 hectare. Nergens anders tref je een stiltegebied aan in een overvolle ruimte van kassengebieden, woningbouw en industrie. Het feit dat het er stil is is minder voor de hand dan het lijkt. Als gevolg van tientallen jaren plannenmakerij en verwaarlozing is de Oranjebuitenpolder zelfs stiller dan 40 jaar geleden. Waar in de jaren 60 nog 9 huizen bewoond waren, zijn het er nu slechts 5. Het aantal bewoners is gedaald van ca 40 tot ongeveer

Bron: website Polderhaakweg