Archief
WOS

WOS

Fundering uit Tweede Wereldoorlog deels gesloopt. Mocht dit wel?

Onze regio kent nog veel overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog, zoals bunkers en tankgrachten die deel uitmaakten van de Atlantikwall. Maar wat daar ook bij hoorde, waren drakentandversperringen. In de Hoekse Oranjepolder ligt nog een fundering van zo'n anti-tankversperring. Althans, nu nog maar een deel ervan, want de helft is plotseling gesloopt.

Stichting Menno van Coehoorn is een landelijke vrijwilligersorganisatie die sinds 1932 ijvert voor het behoud van historische verdedigingswerken, zoals stadspoorten, wallen, vestingen, forten, kazematten, stellingen en linies. Pleun Vreugdenhil is de lokale correspondent van de stichting voor Hoek van Holland. Hij begrijpt niet waarom de versperring gesloopt wordt. Hij nam contact op met het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Rotterdam. Die wisten echter van niets. "Maandag werd ik door iemand getipt dat er hier gegraven werd. Dat verbaast me, omdat deze drakentandversperring in het bestemmingsplan van de Oranjebonnen is opgenomen. Het is een verborgen versperring en blijkbaar had niemand door dat er iemand bezig was.

Tekst gaat onder de video verder.

Vreugdenhil zet zich in voor het behoud van historische verdedigingswerken. Volgens hem zou de drakentandversperring eigenlijk niet gesloopt mogen worden."Formeel gezien niet, maar schijnbaar hebben mensen dit anders geïnterpreteerd. Of het is onwetendheid, dat weet ik niet. Het resultaat is dat dit wel is gebeurd, en dat is jammer."

De fundering ligt vlak langs een oude tankgracht die door de Duitsers is gegraven. Vreugdenhil legt uit waar de tankgracht ligt: "Die liep vanaf de Waterweg door het Nieuwe Oranjekanaal. Die maakte daar een bocht en ging verder met drakentanden over de dijk. Aan de andere kant ging de tankgracht via de Oranjepolder richting de Tuindersweg. Het is jammer dat de versperring nu weg is. Het had een mooi onderdeel van de historische dijk kunnen zijn."

'Lijkt wel of ik iemand vermoord heb'

De vraag rijst nu waarom de eigenaar van de grond is begonnen met het verwijderen van de versperring. De WOS heeft de eigenaar inmiddels opgespoord en gesproken. Volgens hem wilde hij de grond vlak maken, zodat er paarden overheen kunnen lopen. Verder zegt hij: "Ik ben voor het behouden van de geschiedenis voor de toekomst, maar ik zie de waarde van het zogenaamde monument niet in."

De eigenaar is verbaasd over de ophef. "Het lijkt wel alsof ik iemand vermoord heb. Ik zal de drakentandenversperring voorlopig weer bedekken met grond, zodat het niet meer zichtbaar is."

Het restant van de fundering lijkt dus voorlopig gered.