Archief
Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Jongeren willen niet meer in het weekend werken

Hoewel scholieren en twintigplussers meer werken dan ooit, zijn ze voor werkgevers steeds lastiger te strikken voor werken in het weekend.

"Zaterdag ga ik naar een festival dus dan werk ik niet." "Mag ik deze zaterdag een extra dag vrij?" "Ik wil stoppen met werken op zaterdag." Ondernemers, van horeca en winkeliers tot aan kappers, krijgen het allemaal steeds vaker te horen. Eefje Brul van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN): "Jongeren hechten grote waarden aan hun vrijheid en het zelf indelen van hun werktijden."

Om de week gaat Esther van Veldhoven, eigenaresse van kapper Puur Hem Haar in Wateringen, op zaterdag dicht. "Drie maanden geleden ben ik er mee begonnen", vertelt ze. "Ik heb namelijk onvoldoende personeel. Vrijwel niemand wil meer elke zaterdag werken. Mijn iets oudere dames wilden dat sowieso al niet elke zaterdag, vanwege hun gezinnen. Maar ook de jonge meiden, zonder kinderen, willen liever leuke dingen doen."

Van Veldhoven is niet de enige die moeite heeft met voldoende "jong" personeel voor het weekend te vinden. Bij kwekerij Forever Plants in Honselersdijk prijkt in kapitalen op hun website: "Scholieren gezocht voor zaterdag". Directielid Remco Hill merkt dat ook deze groep veel liever andersoortige baantjes zoekt. "Ze doen liever werk waarbij ze last minute kunnen aangeven: vandaag werk ik wel, of ik werk een halve dag. Dat zie ik ook bij mijn eigen kinderen, vrijheid en flexibiliteit zijn enorm belangrijk geworden."

Artikel gaat verder onder de video.

Waar, wanneer en hoe

Eefje Brul van de AWVN bevestigt dat de wensen van jongeren rondom werk veranderen. "Jongeren anno 2023 kijken anders naar werk dan voorheen. Ze hebben een sterke behoefte om zelf te kunnen kiezen waar, wanneer en hoe ze willen werken. Ze willen autonomie over hun werktijden", vertelt Eefje.

"Geen standaard 9-tot-5-rooster, maar zelf bepalen hoe je je tijd indeelt." Daarnaast zijn volgens Eefje ook ontwikkeling en zingeving belangrijke waardes voor de jongere generatie. "Jongeren vinden dat er meer is in het leven dan werken, zoals sporten en naar festivals gaan. Daarnaast vinden ze het belangrijk om zich te kunnen ontwikkelen. Niet eens per se op werkgebied, maar ook qua persoonlijke ontwikkeling."

Maar wat willen jongeren wél? Uit onderzoek van Tempo Team onder jongeren blijkt dat logistiek werk het populairst is, dus werken in een magazijn of bezorging van maaltijden, boodschappen en pakketjes. Mogelijk omdat je in de logistiek als werknemer wat meer vrijheid hebt dan bijvoorbeeld in de horeca.

Toch zijn er nog genoeg jongeren die op zaterdag nog wél hun handen uit de mouwen steken. Danielle (22) is de enige werkneemster in de kapperszaak Puur Hem Haar die elke zaterdag wil werken. "Ik wist dat dit erbij hoorde toen ik het kappersvak in ging. Bovendien ben ik opgevoed met het gegeven dat je hard moet werken voor je geld om een fijn leven te kunnen leiden. Maar ik merk om me heen dat de meeste jonge mensen liever werk doen waarbij ze zelf hun eigen tijd kunnen indelen."

Ook social media beïnvloedt volgens recruiter Jesse Geul hoe jongeren over werken denken. "Met de influencers van tegenwoordig wordt het idee versterkt dat je ook geld kan verdienen, door iets te doen wat je leuk vindt, zonder dat je daarvoor keihard voor hoeft te werken." Zou een hoger salaris dan een oplossing zijn? Hill van Forever Plants denkt van niet: "Wij betalen jongeren echt goed, maar je ziet dat vrijheid en flexibiliteit uiteindelijk belangrijker wordt gevonden dan een salaris."

Jongeren zijn wel veel meer aan het werk dan voorheen. Zeventig procent van jongeren van 15 tot 20 jaar doet betaald werk naast school of opleiding. Dat was tien jaar geleden nog maar zestig procent. In andere landen werken jongeren veel minder.

Bij horecazaak Scrumpy in Wateringen proberen ze zoveel mogelijk met de jongeren mee te denken. "We merken wel dat we steeds meer moeite moeten doen om de weekendroosters rond te krijgen", aldus bedrijfsleider Leon van der Valk. "Maar uiteindelijk lukt het door te zorgen voor voldoende compensatie. Werk je op zaterdag, dan ben je zondag vrij, of andersom. En als ze bijspringen in het weekend, dan zijn wij ook flexibel door ze een keer extra vrij te geven als ze naar een festival willen."

"Niet alles in het leven is leuk"

Kapster Esther van Veldhoven vindt ook dat ze zich in de nieuwe generatie moet verplaatsen. "Ik kan niet anders dan meegaan. Als dit gevoel leeft bij mijn jonge werknemers, dan pas ik mijn openingstijden aan. Ik zie namelijk ook dat mijn klanten steeds vaker doordeweeks komen, omdat meer mensen thuis zijn gaan werken."

Moeten we ons dus maar massaal bij het werkethos van de nieuwe generatie neerleggen? Volgens Alphenaar Hugo de Koning van Young Capital ligt er een belangrijke rol bij ouders. "Ouders zouden best wel wat meer van jongeren mogen vragen", schrijft hij op LinkedIn. "We hoeven jongeren niet met tere handschoentjes op te pakken. Niet alles in het leven is leuk."

Categorieen:
Nieuws Algemeen