Archief
WOS

WOS

Westland: Eerder uitsluitsel over gemeentelijke subsidie

Wie voor een activiteit in Westland gemeentelijke subsidie wil krijgen, moet de aanvraag uiterlijk 1 mei van het jaar voorafgaande aan de activiteit hebben ingediend. De gemeente laat dan in principe vóór 15 oktober weten of de subsidie wordt toegekend.

Dit staat in het ontwerp Subsidiebeleid en het ontwerp Algemene Subsidieverordening 2024 dat het college naar de gemeenteraad heeft gestuurd. De datum van 15 oktober als streefdatum voor de beschikking en de datum van 1 mei voor het indienen van de aanvraag zijn nieuw ten opzichte van het voorontwerp, dat begin september met de raad is besproken. Vanuit de raad was de wens gekomen om de subsidiepartners eerder uitsluitsel te geven. In het voorontwerp was dat eind december voor activiteiten in het jaar daarna. Dat vond de raad te laat als de activiteit in januari zou moeten starten.

Alle aanvragen worden gebundeld in een subsidieprogramma dat nog voor het zomerreces ter besluitvorming aan het college wordt voorgelegd. Het streven is om de de beschikkingen vóór 15 oktober maar uiterlijk 31 december voorafgaand aan het subsidiejaar naar de aanvragers te sturen. Wel onder het voorbehoud dat de gemeentelijke begroting in november wordt goedgekeurd. Dat was overigens altijd al de reden dat alle beschikkingen pas in december werden verstuurd, aldus het college. "Met deze planning hebben de subsidiepartners een maand extra voor de aanvraag in vergelijking met de huidige situatie, heeft de ambtelijke organisatie voldoende tijd om een subsidieprogramma op te stellen en hebben de subsidiepartners in het algemeen op 15 oktober een beschikking ontvangen."

Er wordt in Westland al jarenlang nagedacht over het subsidiebeleid, maar een onderzoek van de Rekenkamercommissie (RKC) heeft het opstellen van nieuwe beleidsregels en een nieuwe subsidieverordening versneld. De conclusies van de RKC waren dat Westland niet beschikte over een eenduidig, actueel beleidskader subsidies, dat er onvoldoende zicht en controle is op de doelmatigheid en de gelijke behandeling van subsidieaanvragen. Raad en college hebben de conclusies en aanbevelingen van het RKC-rapport overgenomen, wat geresulteerd heeft in het ontwerp subsidiebeleid en subsidieverordening.

Vanaf maandag liggen de ontwerpen ter inzage. "Er zijn veel bedrijven, instanties, burgers die gebruik maken van het subsidie-instrument. Daarom is het van belang om de samenleving breed in de gelegenheid te stellen zienswijzen in te dienen niet alleen ten aanzien van het subsidiebeleid maar ook ten aanzien van de algemene subsidieverordening", schrijft het college. De zienswijzen kunnen tot en met 23 oktober worden ingediend. Alle subsidieontvangers hebben daarover ook een brief gekregen.

Vastgoed

De RKC had ook geconcludeerd dat er het nodige verbeterd kan worden op het gebied van het beschikbaar stellen van gemeentelijk vastgoed. Bij het verhuren daarvan zal daarom in een nieuw huurprijzenbeleid worden gewerkt met huurtarifering. Dit betekent dat in de praktijk een commercieel en maatschappelijk tarief gehanteerd wordt voor een bepaald vastgoedobject afhankelijk van de huurder. Het maatschappelijk tarief heeft als uitgangspunt dat het minimaal kostendekkend is, aldus het college dat het huurprijzenbeleid begin volgend jaar met de raad wil bespreken.