Bomen hebben het moeilijk door klimaatverandering
Uit een Duits onderzoek blijkt dat bomen massaal sterven door de klimaatverandering. WOS-huisboswachter Heleen Verduijn ziet dat ook bomen in de regio het erg moeilijk hebben.
Door de hogere temperaturen en langdurige droogtes hebben bomen het lastiger dan voorheen. Deze zomer lieten de bomen bijvoorbeeld massaal hun bladeren vallen, terwijl dat normaal pas in de herfst gebeurt. Deze tegennatuurlijke verschijning was echter hard nodig, want als ze hun bladeren niet hadden laten vallen dan was er te veel water uit de boom verdampt en dan zou de boom kunnen sterven. Normaal kunnen ze via de wortels wel genoeg vocht opnemen uit de grond, maar als het langdurig droog blijft dan zit er minder vocht in de grond en zijn ze dus genoodzaakt om hun bladeren te laten vallen.
Oplossing
Verduijn ziet echter nog wel een oplossing: "Het is van belang dat we veel inheemse bomen bij elkaar plaatsen". Verschillende bomen en planten bij elkaar zetten ziet er dus niet alleen mooier uit, de bomen en planten gaan er ook nog op vooruit. Daarnaast kunnen mensen zelf ook nog iets doen. "Heel Holland wipt een tegel eruit is een initiatief voor meer groen in tuinen", aldus Verduijn. Het is dus belangrijk dat mensen meer groen in hun tuin plaatsen, om zo de biodiversiteit in de regio te verbeteren.