Archief
WOS

Glastuinbouw Nederland over nieuwe wet: 'Onrendabel om nog groente of planten te telen'

Tuinders staan zwaar onder druk door nieuwe wetgeving van de overheid. Dat stelt Glastuinbouw Nederland naar aanleiding van plannen die dinsdag werden gepresenteerd tijdens Prinsjesdag. "Deze maatregelen maken een einde aan kleinere, middelgrote en extensieve familiebedrijven", zegt voorzitter Adri Bom-Lemstra.

Het kabinet presenteerde dinsdags de nieuwe 'Wet fiscale maatregelen glastuinbouw'. Hierin wordt voorgesteld de energiebelasting per 1 januari 2025 op twee punten te wijzigen. Ten eerste is het de bedoeling dat de verlaagde tarieven op gas voor de glastuinbouwsector worden afgeschaft in de periode van 2025 tot 2030. Ten tweede wordt de vrijstelling voor elektriciteitsopwekking in dezelfde periode beperkt.

Deze, volgens Glastuinbouw Nederland omstreden, wet zat al langer in de pijpleiding. De belangenorganisatie voor de Nederlandse glastuinbouwsector maakt zich grote zorgen over de grotere lastendruk die de nieuwe wet meebrengt voor tuinders. Uit eerder onderzoek van Wageningen Economic Research bleek dat de totale lastenstijging voor telers van 24 miljoen euro in 2019 naar 740 miljoen euro in 2030 stijgt.

"Voor de helft van de Nederlandse telers wordt het onrendabel om nog tomaten, paprika's, komkommers, aardbeien, ander zachtfruit of bloemen en planten te telen", stelt Bom-Lemstra. "Waar de energiekosten twee tot soms vijf keer stijgen, kunnen deze kosten beperkt worden doorberekend aan de consument. Afschaffing van het tuinbouwtarief en inperking van de WKK-inputsvrijstelling remt dan ook met name klimaatkoplopers in het telen van gezonde en groene producten op Hollandse bodem."

Volgens de voorvrouw van de Nederlandse glastuinbouw is nieuw beleid helemaal niet nodig, omdat de sector al tien jaar een eigen CO2-sectorsysteem heeft. Daarmee worden kwekers en telers ook gestimuleerd om hun kassen te vergroenen en nog meer energie te besparen. Recent zijn daarover ook afspraken gemaakt met het kabinet. "Die afspraak staat onder grote druk. Niet alleen kosten deze maatregelen kleinere en extensievere bedrijven de kop, maar ook wordt investeren in de energietransitie voor de overblijvers onmogelijk."

Nieuw belastingstelsel

Bom-Lemstra ziet liever dat het belastingstelsel wordt omgegooid naar een systeem waarin iedereen evenveel betaalt voor aardgas en elektriciteit. 'Een eerlijker systeem, waarin vrijstellingen voor industrieën verdwijnen: elke kilogram uitstoot CO2 wordt gelijk gecompenseerd. Per sector kan aanvullende CO2-beprijzing wordt toegepast, zodat iedere sector daadwerkelijk zijn CO2-reductiedoel haalt', zo is te lezen in een persbericht. "Wil het kabinet écht werk maken van de energietransitie dan moet het belastingstelsel fundamenteel op zijn kop in plaats dit paniekvoetbal."