Archief
Livestream gemeenteraad Midden-Delfland

Livestream gemeenteraad Midden-Delfland

Burgemeester Van Hemmen: 'Raddraaiers voor 99 procent uitgefilterd'

Burgemeester Bram van Hemmen van de gemeente Midden-Delfland, begrijpt de zorgen van omwonenden over de mogelijke komst van 225 vluchtelingen in de Harnaschpolder in Den Hoorn. Desondanks denkt hij dat de afspraken die zijn gemaakt met het COA veel problemen uitsluiten.

Woensdag maakte het college van B en W duidelijk dat het op een terrein aan de Harnaschdreef 225 vluchtelingen wil huisvesten. Er moeten daar 96 flexwoningen komen, waarvan er 30 bestemd zijn voor woningzoekenden uit Midden-Delfland. De overige 66 woningen zijn voor de opvang van vluchtelingen. Als de raad akkoord gaat, mogen de vluchtelingen vanaf eind 2024 of begin 2025 vijf jaar blijven.

Veel omwonenden zijn niet blij met de keuze voor dit terrein en vrezen voor de leefbaarheid in hun wijk. Van Hemmen begrijpt hun zorgen. "Als ik af en toe op tv zie wat er gebeurt rondom met name Ter Apel en de plaatsen waar de gelukszoekers zich misdragen, daar schrik ik ook van en dan zou ik me ook zorgen maken."

Veiligheid garanderen

Volgens de burgemeester zijn met het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) strikte afspraken gemaakt om de veiligheid te garanderen. "We doen iets in de samenstelling met de groep en we zorgen dat mensen minimaal zes maanden in de procedure zitten en mogen werken. Dat betekent dat ze een gevulde agenda hebben. Dat betekent dat de raddraaiers er voor 99 procent uitgefilterd zijn. Ik kan niet uitsluiten dat er af en toe één zich misdraagt, maar daar maken we goede afspraken over met het COA. Die krijgt dan een plek waar mensen die zich misdragen thuishoren."

Die randvoorwaarden zijn er mede gekomen op verzoek van de gemeenteraad. Die wilde voornamelijk inzetten op gezinnen en mensen die minimaal zes maanden in de procedure zitten. In de brief die de burgemeester woensdag rondstuurde, leek het er op dat aan die voorwaarden niet helemaal kon worden voldaan. Daarin stond dat de helft van de groep bestaat uit gezinnen en de andere helft uit vluchtelingen die langer dan zes maanden in de asielprocedure zitten.

De burgemeester zegt nu dat dat anders bedoeld was. "Het uitgangspunt is minimaal 50 procent gezinnen. Dat heeft ook met de samenstelling van de woningen te maken, want in een tweekamerappartement kun je moeilijk een gezin opvangen en in een vierkamerwoning veel makkelijker. Dat is een randvoorwaarde. Maar het uitgangspunt, een harde afspraak, is minimaal 50 procent gezinnen. De praktijk is dat er veel randvoorwaarden voor gezinnen gecreëerd worden, dus mijn verwachting is dat dat zal toenemen. Het zal nooit 100 procent worden, maar wel toenemen."

"Daarnaast zal de hele groep die daar komt minimaal zes maanden in de procedure zitten. Inclusief die gezinnen. Het is dus niet zo dat maar de helft in de veilige categorie valt en de andere niet. De hele groep zit zes maanden in de procedure en daarmee zijn de raddraaiers er echt uitgefilterd", vervolgt hij.

Tekst gaat verder onder de video.

AMV'ers

De raad gaf eerder geen behoefte te hebben aan zogenoemde AMV'ers: alleenstaande minderjarige vreemdelingen (asielzoekers jonger dan 18 jaar), een groep die op diverse plekken voor overlast zou zorgen. In Midden-Delfland zouden er maximaal 25 kunnen komen. Die afspraak is gemaakt, zodat de gemeente kan bepalen hoe de rest van de groep eruit ziet. Deze AMV'ers zouden straks permanente begeleiding moeten krijgen. Van Hemmen: "Er zijn geen slaapdiensten, maar er zijn permanent drie mensen aanwezig die dat begeleiden. Dat vind ik wel heel goed."

Nog geen besluit genomen

De komst van de vluchtelingen staat nog altijd niet vast. Op 11 oktober (commissiebehandeling) en 25 oktober (raadsvergadering) buigt de gemeenteraad zich hierover. In andere gemeenten werd de raad voor het blok gezet. "Ik zie wat voor gedoe dat oplevert en ik vind dat je in een volwassen democratie hier op inhoud het gesprek over moet kunnen voeren en dan samen het besluit nemen: 'willen we het? en zo ja, onder welke vooraarden en voldoen die voorwaarden voldoende", legt Van Hemmen uit. "Wij (het college, red.) hebben alleen maar een onderzoek gedaan, daar antwoord op gegeven en dat ligt nu op de tafel van de gemeenteraad. Eerst op 18 september de bewonersbijeenkomst en daarna neemt de gemeenteraad het besluit: het wordt het wel of het wordt het niet."