Valse aannames over slechte waterkwaliteit Kraaiennest
In een door Natuur & Milieu opgesteld rapport wordt gesteld dat het natuur- en recreatiegebied Kraaiennest, dat ligt tussen Maasland en De Lier, de grootste ecologische schade door bestrijdingsmiddelen van heel Nederland heeft. De praktijk leert anders.
Kraaiennest is een klein natuur- en recreatiegebied vlakbij De Lier en bestaat uit twee plassen met strandjes, lig- en speelweiden. Door het gebied lopen fietspaden die Westland en Midden-Delfland verbinden. Natuur & Milieu is een Nederlandse natuurbeschermings- en milieuorganisatie die zich inzet voor een 'duurzame toekomst voor iedereen'.
Uit een onlangs gepresenteerd onderzoek van Natuur & Milieu zou blijken dat het natuurgebied Kraaiennest op nummer 1 staat op de lijst van gebieden met ernstige ecologische schade door bestrijdingsmiddelen. De WOS heeft meerdere mensen gesproken die het natuurgebied goed kennen. Zij zijn zeer verbaasd over de conclusies in het rapport, niet alleen over de schijnbaar zichtbare schade die 'boswachters dagelijks zien', maar ook over de locatie van het meetpunt.
Meetpunt
Het meetpunt dat deze bewering zou moeten onderbouwen, ligt niet in Kraaiennest, maar in een nabijgelegen sloot. Op vragen van de WOS reageerde het Hoogheemraadschap als volgt: "De conclusies zoals getrokken naar aanleiding van het onderzoek zijn gebaseerd op metingen die zijn uitgevoerd bij een meetpunt dat in de omgeving van Kraaiennest ligt. Het meetpunt dat door het onderzoek is gebruikt voor Kraaiennest, bevindt zich in de glastuinbouwpolder de Kralingerpolder. Het water van deze polder wordt normaal gesproken afgevoerd door ons gemaal van de Kralingerpolder. Hierbij komt het water van de polder niet langs Kraaiennest. (...) Delfland voert ook metingen uit in de vogelplas van Kraaiennest, waaronder metingen van voedingsstoffen, zuurstof en geleidbaarheid. Dit zijn echter geen metingen van gewasbeschermingsmiddelen waar de rapportage van Natuur en Milieu over schrijft."
Zichtbare schade
De boswachter van Staatsbosbeheer wilde niet ingaan op de vraag van de WOS over welke schade zij als boswachter 'dagelijks ziet': "Omdat wij niet direct betrokken zijn bij dit onderwerp, stellen wij het op prijs om niet genoemd te worden in het item waaraan jullie op dit moment werken." Een opmerkelijke reactie, aangezien 'de boswachters' wel in het rapport worden genoemd. Er staat namelijk: "Natuurmonumenten heeft in 2022 het waterschap opgeroepen om de stromingsrichting van het water aan te passen. Dit deden ze omdat er te veel bestrijdingsmiddelen in natuurgebieden in Midden-Delfland, waar Kraaiennest zich bevindt, terechtkomen, en de boswachters dagelijks schade aan de natuur zien."
Heleen Verduijn, huisboswachter van de WOS, heeft het rapport ook gelezen en stelt: "De stromingsrichting kan inderdaad belangrijk zijn voor de kwaliteit van Kraaiennest zelf. Ik heb echter niets gezien dat erop wijst dat vogels, insecten en planten het niet goed doen in Kraaiennest."
Excuses
Dieuwertje Penders, woordvoerder van Natuur & Milieu, reageerde schriftelijk op vragen die de WOS stelde: "Ons onderzoek gaat over de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen in en nabij natuur- en recreatiegebieden. Het meetpunt van Kraaiennest bevindt zich inderdaad in de sloot waarnaar jullie verwijzen. Het klopt dus inderdaad niet dat de ecologische druk in Kraaiennest zelf het grootst is. We hebben geen resultaten van Kraaiennest, omdat er geen meetpunt voor bestrijdingsmiddelen (en data) beschikbaar is. We begrijpen dat dit verwarring kan veroorzaken en bieden daarvoor onze excuses aan."
Conclusie is dat onder geen beding gesteld kan worden dat Kraaiennest de grootste ecologische schade door bestrijdingsmiddelen in heel Nederland heeft. Sterker nog, de natuur is gezond en er is geen verbod om in het gebied te recreëren.