Archief
Westland Woont Duurzaam

Westland Woont Duurzaam

Suzan startte eerste kledingcirkel in Westland

In Nederland en vijf andere landen zijn er inmiddels ruim 400 kledingcirkels. Ook in Westland is er één, gestart door Suzan Mastebroek uit Monster. "Er is veel goede kleding die nog een ronde mee kan."

Dit artikel is een partnerbijdrage van Westland Woont Duurzaam.

"De ClothingLoop is in Amsterdam gestart in coronatijd. Een vriendin van mij deed eraan mee buiten het Westland. Het leek mij leuk om dit ook in Monster te starten. Onder vriendinnen vroeg ik of er interesse was. En ik kreeg gelijk veel positieve reacties. Nu hebben we met twaalf mensen een ketting voor kinderkleding in maat 86 tot 122. Ik heb zelf drie kinderen, de kinderen hebben kleding zo kort aan voordat ze er weer uit zijn. Van mij hoeft niet alles nieuw te zijn, zeker omdat ze het soms maar een paar keer dragen", vertelt ze.

Shopper

Ongeveer iedere drie weken komt er een grote shopper vol kinderkleding langs. Het principe is simpel. Je haalt er uit wat je leuk vindt, stopt er zelf weer kleding bij en brengt de tas binnen drie dagen weer naar het volgende adres.

"De ene keer haal je er vier dingen uit, een andere keer maar één. Het is steeds een cadeautje als iemand weer met de tas aan de deur staat", vervolgt Mastebroek. "En van de acht dingen die ik er zelf in deed, zag ik er maar één kledingstuk na een ronde terug. Voor mijn dochter vond ik nu een leuke korte broek voor komend voorjaar."

Sociaal

In andere steden zijn er ook kledingcirkels voor volwassenen en grotere kinderkledingmaten. "Iedereen kan eigenlijk een kledingcirkel starten. Je kunt je aanmelden via clothingloop.org en dan krijg je een stappenplan. Natuurlijk gaat er even wat tijd in het opstarten zitten, maar je krijgt er veel voor terug. Denk ook aan nieuwe contacten want iedere keer als je een tas brengt, heb je een contactmoment aan de deur."

Spelregels

Volgens Mastebroek zijn er wel een aantal spelregels:
- "Kleding moet natuurlijk schoon en heel zijn, dus zonder vlekken en gaten."
- "Kledingstukken van jou die na een ronde niet zijn uitgekozen, moet je eruit nemen en breng je daarna zelf naar de kringloop."
- "Winterjassen en schoenen worden ook doorgegeven, maar via de appgroep."

Krinloop

"Ik merk aan veel moeders met jonge kinderen dat kleding er snel doorheen gaat. Ze groeien hard, steeds een nieuwe maat dus. Meedoen aan een kledingcirkel helpt mee om te besparen op het kopen van kilo's aan nieuwe kleding, maar toch je kledingkast te blijven vullen. Omdat de tas regelmatig langs komt helpt het ook weer op te ruimen."

Mastebroek raadt verder aan om ook regelmatig bij de kringloop te kijken. "Ik geniet er zelf enorm van. Je kunt er echt leuke items op de kop tikken. Het voelt meer als een schat dan dat je het snel in een winkel koopt. Of je kunt een kledingruilparty organiseren. Iedereen neemt iets mee en je ruilt het. Een ander is vaak heel blij met iets ouds van jou. Uiteraard kun je de Vinted-app ook gebruiken, maar het is ook leuk om gewoon iets te geven of krijgen, zonder prijskaartje."

Suzan Mastebroek was eerder te gast in de WOS-talkshow Aan Tafel. De uitzending is hier te bekijken.