Archief
WOS/Jelle Gardien

100 jaar Recreatieoord Hoek van Holland: 'Ik ga voor geen goud weg'

Op Recreatieoord Hoek van Holland is het deze week feest. Het park bestaat namelijk 100 jaar. Iemand die alles van die geschiedenis weet is Mario Bruijns.

Hij heeft het ontstaan en de geschiedenis van het recreatieoord onderzocht en er twee boeken over geschreven. Door zijn onderzoek is het oprichtingsjaar 1923 boven water gekomen. In dat jaar opent de gemeente Rotterdam het kampeerterrein aan zee. Kampeerders bivakkeren dan in tenten, maar een jaar later verschijnen er al een aantal houten huisjes. De huisjes en tenten werden toen elk jaar na de zomer afgebroken en opgeslagen, om in het voorjaar weer te worden opgebouwd.

Populair

"Ik heb de geschiedenis van het recreatieoord onderzocht", zegt Bruijns. "Daar ben ik in 2009 mee begonnen. Het resultaat is een serie van twee boeken met als titel: 'De houten kampeerstad aan zee'." Het park is populair en dat is volgens Bruijns zo gegroeid: "Zo zit je hier dicht bij het strand. Het is een familiepark, dat van generatie op generatie doorgaat."

Carel Kouwenhoven (bestuurslid coöperatieve vereniging ONS) beaamt de reden waarom het park populair is. Hij zit hier al jaren. "Ik zit hier al vanaf mijn zesde jaar. Als je een jaar of achttien bent, speelt je leven zich ergens anders af. Maar als je wat ouder wordt en je krijgt zelf kinderen, wil je hier weer terug. Je wilt je kinderen meegeven wat je zelf hebt meegemaakt. Je ziet hier dat dat van generatie op generatie overgaat", vertelt Kouwenhoven in de tuin van zijn huisje.

Tekst gaat verder onder de video.

Paradijs

"Het leven in dit paradijs is geweldig", zegt een van de bewoonsters. "Dat kan ik niet anders omschrijven. Het is hier fantastisch, ik zou het voor geen goud willen missen." Haar echtgenoot vult aan: "Mijn vrouw is hier geboren en ik ben hier al 63 jaar."

De mensen hebben het goed hier. Al hebben ze wel wat spannende jaren achter de rug. Er was een grote kans dat de gemeente Rotterdam het park zou verkopen, waardoor alle huisjes moesten verdwijnen. Maar dat ging uiteindelijk niet door. "Diep in ons hart waren we elke keer weer bezorgd", zegt de bewoonster die wij spraken. "We dachten: 'jeetje het zal toch niet waar zijn!' Maar gelukkig zijn wij er nog en het kamp ook."

Unaniem besluit

"De gemeenteraad heeft inmiddels unaniem besloten dat het park overgedragen wordt aan de recreanten", zegt Kouwenhoven. "Voorwaarden was dat er een coöperatieve vereniging moet worden opgericht. Die is er nu. We zijn nu in de fase dat we moeten bepalen onder welke voorwaarden wij het recreatieoord kunnen overnemen van de gemeente. Daar wil ik aan toevoegen dat het tot aan de dag van vandaag een hele positieve ontwikkeling is."

Het lijkt dus allemaal goed te komen voor de recreanten. "Wij genieten van de vrijheid. En we zitten altijd op ons terras, weer of geen weer", zeggen de bewoners. Wat het bestuur betreft blijft de cultuur behouden. "Het gevoel van samenhorigheid, dicht bij elkaar zijn", sluit Kouwenhoven af.

100-jarig jubileum

De expositie '100 jaar Recreatieoord Hoek van Holland' is deze zomer elke zaterdagmiddag en zondagmiddag gratis te bezoeken op het recreatieoord.
Wist je dat er ook een miniatuur is gemaakt van De houten kampeerstad van Rotterdam aan zee? Klik hier voor meer informatie.
Dit zijn de jubileumactiviteiten deze week.