Archief
Recreatieoord Hoek van Holland

Recreatieoord Hoek van Holland

100-jarig jubileum Recreatieoord: 'Oudste vakantiepark van Nederland'

Deze zomer is de expositie 100 jaar Recreatieoord Hoek van Holland te zien. De expositie over het bekende huisjeskamp is op het winkelpleintje van het recreatieoord aan de Wierstraat 100.

Na vier maanden intensieve voorbereiding konden de samenstellers de deuren van de expositie dit weekend eindelijk openen. Daarin wordt het rijke geschiedenisverhaal van het recreatieoord verteld, met onder meer een selectie foto's op groot formaat en oude filmopnames. Ook kunnen zelfgemaakte historische badpakken worden ingeleverd voor de wedstrijd Maak het mooiste zwempak van Hoek van Holland van Stichting Wijkcollectie.

Mario Bruijns is auteur van een serie boeken over dit recreatieoord, dat ook wel 'De houten kampeerstad van Rotterdam aan zee' wordt genoemd. Hij vertelde in het radioprogramma De WOS van 4 tot 6 over de expositie. "Een 100-jarig jubileum van een recreatieoord komt niet vaak voor. Maar het is ook een bijzonder vakantiepark. Het wordt beschouwd als het oudste vakantiepark van Nederland met een rijke geschiedenis. Dat kun je terugzien in de expositieruimte."

Het recreatieoord staat nog steeds op dezelfde plek als waar het ooit begon met een tentenkamp. "Later wilden de recreanten graag langer blijven en werden er houten huisjes gebouwd. Dat was een hele ontwikkeling. We zouden nog groter kunnen worden, maar daar is geen ruimte voor", aldus Bruijns.

Onderdeel van de geschiedenis is het tumult rond de voorgenomen verkoop van het recreatieoord door de gemeente Rotterdam. "Als dat zou doorgaan kon iedereen zijn huisje wel inpakken en wegwezen. We zijn nu in het proces dat de recreanten het recreatieoord in eigen beheer krijgen", eindigt Bruijns.

Beluister het hele gesprek:

De expositie aan de Wierstraat is deze zomervakantie te bezichtigen op zater- en zondagen van 14.00 uur tot 17.00 uur. De entree is gratis