'Vang al het regenwater op en leg een sedumdak aan'
Poeldijker Wijnand Folkeringa vangt bij zijn huis per keer zo'n 2500 liter regenwater op om de planten in zijn grote tuin water te geven. Daarnaast heeft hij een groen dak op zijn schuur en aanbouw.
"Voor mij is het verduurzamen van mijn huis en tuin begonnen toen ik in 2016 in dit huis kwam wonen. Nu is het een soort hobby", vertelt Folkeringa. "Water is een van de grote uitdagingen waar we in Nederland en de rest van de wereld mee te maken hebben. We hebben zowel te kort als het lang droog is, of te veel als het dagenlang regent."
"Onze oude tuinderswoning heeft een tuin van 450 vierkante meter. Dat betekent dat ik in de zomer veel kraanwater nodig heb om de planten genoeg water te geven. Met regentonnen, regenzuilen, ondergrondse blokken en geultjes in de oprit vang ik maximaal 2500 liter regenwater op. Regenwater is ook beter voor de planten want het bevat minder kalk. Ja, ik bespaar dus veel water. Die 2.500 liter lijkt veel, maar na een paar droge weken is dat niet eens voldoende."
Als iedereen zijn achtertuin vol met tegels legt, verdwijnen insecten en planten.
Wijnand Folkeringa
Folkeringa heeft ook een groot sedumdak. "Dit is een groen dak met speciale vetplantjes. Het houdt water vast en is een goede plek voor insecten en vogels. Ook is het beter voor de kwaliteit van het dak, want er komt geen felle zon meer op. Het platte dak van mijn aanbouw en schuur is zo ook goed geïsoleerd. De planten koelen in de zomer en het blijft warmer in de winter. En, het ziet er nog een stuk mooier uit. Als men nu grind op een plat dak heeft, is het zeker aan te raden om op sedum over te stappen want het heeft alleen maar voordelen."
Klimaat
"We moeten allemaal iets doen voor het klimaat", vervolgt hij. "We kunnen niet alleen naar de overheid wijzen. Als iedereen zijn achtertuin vol met tegels legt, verdwijnen insecten en planten."
Minder tegels zijn ook beter voor het afvoeren van regenwater bij fikse buien die we vaker dan vroeger hebben. En door het water dan ook nog goed op te vangen sla je twee vliegen in één klap. Eigenlijk is het raar dat we onze toiletten doorspoelen met goed kraanwater. Hoe meer mensen het regenwater opvangen, hoe minder kraanwater we met z'n allen hoeven te gebruiken."
"Ik wil zelf graag nog investeren in meer zonnepanelen. Dan kan ik energieneutraal wonen en van het gas af komen. Zonnepanelen en een sedumdak gaan trouwens ook goed samen. Het sedum zorgt ervoor dat de zonnepanelen juist meer energie opnemen. Er is veel informatie over het opvangen van regenwater en sedumdaken online te vinden. Daarnaast kan ik iedereen aanraden de WoonWijzerWinkel in Rotterdam te bezoeken. Hier vind je een grote showroom met veel duurzame oplossingen. Erg inspirerend."