Archief
WOS

WOS

Grafstenen Naaldwijkse predikant, schoolmeester, huisdokter en grondeigenaar onthuld

Een bijna honderd jaar oud herinneringsmonument met grafstenen van vier notabele Naaldwijkers is donderdag bij de Oude Kerk in Naaldwijk officieel aan het publiek getoond.

De zoektocht naar het monument begon jaren geleden toen een nieuwsgierige inwoonster uit Naaldwijk zich afvroeg waar het monument - dat ergens moest liggen op de begraafplaats aan de Geestweg - was gebleven. De gemeente kon daar echter steeds geen antwoord op geven.

Bucketlijst

Toen de archivaris van de Oude Kerk in Naaldwijk - Arnold Knoppert - het verhaal hoorde, kon hij zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en kwam het vinden van het monument op zijn bucketlist te staan. Het monument - een serie van vier historische grafstenen - was een eerbetoon aan vier belangrijke Naaldwijkers. Het herinneringsmonument werd geplaatst, toen de begraafplaats aan de Dijkweg zo'n honderd jaar geleden werd ontruimd. Samen met zijn vriend Wim Boekestein ging Knoppert op zoek naar de grafstenen. Ze hoorden dat deze waarschijnlijk op een verwaarloosd gedeelte langs de slootkant lagen. Na maanden speuren werd hun zoeken beloond; de met tientallen centimeters grond bedolven grafstenen werden gevonden.

Geschiedenisles

Voorafgaand aan de onthulling van het monument kregen de aanwezigen een inspirerende geschiedenisles van de gepassioneerde archivaris. Zijn verhaal begon, toen er nog in de kerk zelf begraven mocht worden. Later verbood de overheid dat en mocht er alleen nog buiten de bebouwde kom begraven worden. Ook vertelde Knoppert over de snelheid waarmee begraafplaatsen vol lagen en weer ontruimd en verplaatst moesten worden. Dat laatste was ook de reden dat er een monument van vier belangrijke Naaldwijkers werd gemaakt. Het monument kreeg een speciale plek op de toen nieuwe begraafplaats aan de Geestweg.

WOS

Notabelen

In het tweede deel van de boeiende presentatie schetste Knoppert de biografie van de vier personen die op de grafstenen staan: Bernhard van Deinse, predikant van de Oude Kerk, Hendrik van den Berg, meester van de school naast de kerk, Johannes van Dijk, een huisdokter die aan het plein woonde en Cornelis van Breemen, mede-eigenaar van het grond van de begraafplaats aan de Dijkweg. Gemeenschappelijke factor was het feit dat de vier personen allemaal op het Wilhelminaplein hebben gewoond.

Onthulling

Na de kennismaking met de personen volgde de officiële onthulling, die met een luid applaus werd beloond. De 19-jarige Bryan Nederpelt kreeg een applaus voor de restauratie en plaatsing van de grafstenen. Al met al een mooi stukje vakmanschap gecombineerd met een gedreven zoektocht.

Restaurateur Bryan Nederpelt Nederwerk Grafmonumenten